Balkan Göçmenleri Platformu | BGP

AB' de En sağlıklı ve En sağlıksız beslenen ülkeler

Dünyada TIP alanında yeni ilerlemeler kaydedilirken , beslenme alışkanlıklarına göre hastalık ve ölüm oranları da değişiyor. Daily Mail'in haberine göre Almanya’daki Friedrich Schiller Jena Üniversitesi tarafından yapılan araştırmaya göre , sağlıksız beslenmeden kaynaklanan ölüm vakalarında Bulgaristan’ın araştırmaya dahil edilen 51 ülke arasında 12.sırada yer alıyor.
Araştırma, 1990'dan 2016'ya kadar olan verilere dayandırılıyor.
Ölüm oranlarının en yüksek olduğu ilk 12 ülke şöyle :
1 -  Özbekistan 
 2 - Türkmenistan
 3 - Kırgızistan
 4 - Ukrayna
 5  - Moldova
 6 - Azerbaycan
 7 - Belarus
 8 - Tacikistan 
 9 -  Kazakistan
10 - Rusya 
11 - Gürcistan 
12 - Bulgaristan 
 Sağlıksız beslenme alışkanlıklarının neden olduğu kalp damar hastalıklarına bağlı ölümlerde Eski Sovyetler Birliği Ülkeleri dikkat çekiyor ve bunlardan sonra Bulgaristan geliyor. Eski Sovyet Cumhuriyetlerini dikkate almazsak Bulgaristan’ın, AB'de en sağlıksız beslenen ülke olduğu ortaya çıkıyor. 
 Araştırmada  en sağlıklı beslenen ülkeler İspanya, İsrail ve  Fransa olarak belirlenmiş.
Bilim adamlarının  sonuçları değerlendirmesine göre Avrupa’da ölüm vakalarının yaklaşık yarısı sağlıksız beslenmeden kaynaklanıyor ,bölgede iki milyondan fazla insan, şeker içeriği yüksek gıdalarla beslenmesi ,  meyve, sebze, çerez ve kepekli tahıllı gıdaların az  tüketilmesi  hastalıkların başlıca nedeni.
Bilim adamları, ayrıca erkeklerin sağlıksız beslenme nedeniyle kardiyovasküler hastalıklara karşı daha savunmasız olduklarını , kadınların 50 yaşından sonra risk grubuna girdiklerini , sağlıksız beslenme erkeklerde daha erken yaşlarda olumsuz etkilendiklerini ortaya koyuyorlar.

YORUM BIRAKIN