Balkan Göçmenleri Platformu | BGP

AB, Makedonya ve Arnavutluk ile tam üyelik müzakerelerine başlanma kararı alamadı

AB bakanları, Kuzey Makedonya ve Arnavutluk ile üyelik müzakerelerine başlamak için uzlaşma sağlayamadı. Neredeyse gün boyu süren uzun bir toplantının ardından Fransa, iki ülkenin kabulü konusunda tarih belirlemeyi reddetti ve Arnavutluk'ta yolsuzlukla ilgili çekinceleri olan Hollanda'dan destek aldı.

Salı günü Lüksemburg'da toplantıya başkanlık eden Finlandiya’nın Avrupa İşleri Bakanı Tuti Tupurainen, basına yaptığı açıklamada, “Ne yazık ki, Konsey oybirliği ile karar alamadı” diye bildirdi.

Tupurainen, tereddüt eden birkaç ülke ve kesinlikle karşı çıkan bir ülke olduğunu bildirdi.

Konu, perşembe günü Brüksel 'deki AB Liderler Zirvesinde yeniden ele alınacak. O zaman AB liderleri Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron' u veto kararından vazgeçmeye ikna etmeye çalışacaklar. Bu olursa ilk müzakere fasılları gelecek yıl açılacak.

Macron, iki ülkenin entegrasyonuna karşı olmadığını, ancak AB'nin yeni üyeler kabul etmeden önce kendini reform etmesi gerektiğini söyledi.

Tupurainen,”Finlandiya AB Konseyi Dönem Başkanlığı, uzlaşıya ulaşmak için çok çaba sarf etti, çünkü Batı Balkanlar’a taahhütlerimiz var ve bu bölgeyi Avrupa’nın arka bahçesi olarak görmüyoruz” diye izah etti.

Tupurainen, “Bölgeye en azından bir sinyal göndermek için mümkün olan tüm seçenekleri denedik, ancak başarısız oldu” diye ekledi.

Finlandiya AB Konseyi Dönem Başkanlığı’nın, Fransa, Hollanda ve Danimarka’nın Tiran’ın müzakerelere hazır olmadığı kaygılarının üstesinden gelmek için Kuzey Makedonya’yı Arnavutluk’tan ayırmayı önerdi, ancak yine taviz verilmedi.

AB Komisyonu'nun Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Üyesi Johannes Han,” AB, bununla şeref kazanmadı, yani gurur duyacağımız bir şey değil” diye yorum yaptı.

Han, üye ülkelerin ezici çoğunluğunun Kuzey Makedonya ve Arnavutluk ile üyelik müzakereleri başlatmayı kabul etmesine rağmen son 16 ay içinde AB’nin bu konuda üçüncü kez karar veremediğini belirtti.

AB Komiseri, “Herhangi bir yeni erteleme, Batı Balkan ülkelerinin bize duyduğu güvene ve daha güçlü bir küresel oyuncu olma hedefimize zarar verecek. Bunu kendi bölgemizde yapamazsak, onun dışında nasıl başarabileceğimizi bilmiyorum” diye ekledi.

Han, Avrupalı liderlerin Batı Balkanlara genişleme sürecinde güveni geri getirecek siyasi bir karar vermelerini umduğunu söyledi.

AB Komiseri, AB’nin davranışlarının, Çin ve Rusya'nın ilgisini çeken bölgede diğer güçlerin konumlarını güçlendirdiği konusunda uyardı.

Han, özellikle Kuzey Makedonya’nın ve aynı zamanda Arnavutluk’un, bazı üye ülkelerde muhtemelen mümkün olmayan acı verici reformları yaparak ev ödevini yaptıklarını ve müzakerelerin kesinlikle bazı politikacıları değil, arzu ve hayalleri olan insanları memnun etmek için yürütüldüğünü söyledi. AB Komiseri, hatta her iki ülkenin vatandaşlarından özür diledi.
Kaynak : Kırcaali Haber

YORUM BIRAKIN