Balkan Göçmenleri Platformu | BGP

BAŞBAKAN BORİSOV TÜRKİYE GÜMRÜK VE TİCARET BAKANI BÜLENT TÜFENKÇİ'Yİ KABUL ETTİ

BULGARİSTAN
Başbakan Boyko Borisov, bugün Başbakanlık konutunda Türkiye Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ile bir araya geldi. Görüşme sırasında Başbakan, “2017 yılının ilk üç ayında Bulgaristan’da Türk yatırımlarının hacmi 24,5 milyon avro. Ocak ayından beri iki ülke arasındaki ticaret hacmi arttı” diye altını çizdi. 

Başbakan’ın ifadelerine göre Bulgaristan ve Türkiye arasında ticaret hacminin artışı geliştirilebilecek bir potansiyelin varlığına işarettir. Borisov, hükümetin Bulgaristan’da iş yapma koşullarının iyileştirilmesine yönelik çabalarına odaklandı. 
Başbakan, “Bulgaristan ve Türkiye arasındaki mükemmel düzeydeki iyi komşuluk ilişkileri her iki ülkenin yararına ekonomik işbirliğinin hızlandırılması için bir ön koşuldur” diye kaydetti. 
Görüşmede Bulgaristan ve Türkiye’nin gümrük birlikleri arasındaki işbirliği ve bu alanda zamanında bilgi deyişimi yapılmasının önemi de ele alındı. Borisov, ülkemizin kaçak ticaret ve sınırların korunmasına karşı tedbir aldığını belirtti. 
Maliye Bakanı Vladislav Goranov ve Türkiye Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Bulgaristan’ın Türkiye için Avrupa’ya açılan kapısı olarak rol oynadığının altını çizdiler.
Kaçak ticaret ve kaçakçılığın önlenmesi iki ülkenin öncelikleri olduğu belirtildi. Sınır kapılarında gümrük işlemlerinin iyileştirilmesine, trafiğin hafifletilmesine, yoğunluğun azalmasına ve süreçlerin optimize edilmesine yönelik olası önlemler konuşuldu. 
İki bakanın görüşmesinin yanı sıra Gümrükler Ajansı binasında iki ülkenin gümrük idarelerinin temsilcileri arasında görüşme yapıldı. Gümrükler Ajansı Başkanı Georgi Kostov, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Cenap Aşcı ve Gümrükler Genel Müdürü Mustafa Gümüş ile makamında görüştü. 
Görüşmede gümrük istihbarat, soruşturma ve adli kolluk alanlarında yapılan işbirliği de ele alındı. İki taraf da X-ray görüntü değişimi yapılmasına yönelik yeni bir yöntemin test edildiğini vurguladı. Bulgar ve Türk gümrük yöneticileri, uyuşturucu kaçakçılığı ve kaçak ticarete karşı ortak operasyonlar gerçekleştirme konusunda anlaştılar. 
Başbakanlık Basın Merkezinden yapılan açıklamada gümrük idarelerinin yöneticileri arasında yapılan son görüşmeden beri ortaya konulan sorunların büyük bir bölümünün çözüldüğü veya çözümü için aktif çalışmalar yürütüldüğü kaydedildi. 
Kostov, Türk gümrük yöneticilerini idari yükün azaltılması ve yol ücretleri tahsil edilmesine ilişkin TOLL sistemi kurulmasına ilişkin Bulgaristan hükümetinin iki büyük projesi ile tanıştırdı. 
Her iki proje de ağır yük kamyonlarının ülke toprakları ve sınırları içinden daha hızlı geçmesi ile doğrudan ilgilidir. 

                                                                                             Kaynak : Kırcaali Haber

 

 

 

YORUM BIRAKIN