Balkan Göçmenleri Platformu | BGP

Bulgaristan çipli kimlik kartı uygulamasına hazırlanıyor

NOVA TV’nin “Sıbudi se (Uyan)” programına konuk olan Bulgaristan Elektronik Devlet Bakanı Bojidar Bojanov, “Çipli kimlik kartları uzun zaman önce uygulamaya konulmuş olmalıydı. Buna ilişkin prosedür ilk önce 2015’te başladı, ardından 2018’de yeniden başladı. Şu anda ne yazık ki prosedür Lüksemburg’daki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından askıya alınmış durumda bulunuyor” diye kaydetti.

Bu tür kimlik belgelerinin okuyucular olarak kullanılmasının amaçlandığını açıklayan Bakan, diğer amacın ise Avrupa Komisyonunun pasaportlarda olduğu gibi tüm kimlik belgelerinin bir bilgi taşıyıcısı olmasını şart koştuğu için tamamen formalite icabı bir şey olduğunu kaydetti.

Kimlik belgelerinin değiştirilmesinin zorunlu olmayacağını söyleyen Bojanov, “Çipli kimlik kartı uluslararası pasaportun yerini almayacak, çünkü AB dışındaki ülkeler için gerekli, yani uygulamada kalacak” dedi.

Damgalı veya imzalı kağıt belgelerinin kullanılmamasının hedeflendiğine dikkat çeken Bakan, “Bunları kullanmak için kağıt kullanmamıza gerek yok. Elektronik ortamda bir belgenin çıktısının gerekmediği durumda, onun doğruluğu elektronik imza veya mühür ile onaylanır” diye belirtti.

Bojanov, “Vatandaşların elektronik imza kullanmadan çevrimiçi hizmet talep edebilmeleri için elektronik kimlik uygulamasına geçilecek. Örneğin bir telefon numarası ile belirli bir sisteme giriş yapıp hizmet talebinde bulunabileceksiniz” dedi.

Bakan, “Bunlar, aşamalar halinde uygulamaya konulacak. Telefonlarla hizmet talebi en hızlı olacak – bunu altı ay için planladık. Kimlik kartlarıyla – kısa bir süre sonra. Posta hizmetlerinde reform ise biraz daha uzun sürecek, muhtemelen gelecek yıl yapılacak” diye belirtti.

Gişelerin online hizmetlerden yararlanma imkanı olmayan kişiler için hizmet vermeye devam edeceklerini söyleyen Bojanov, “İdari kamu kurumlarında işten çıkarmalar olacak ama bu elektronik hizmetlerden dolayı olmayacak” diye altını çizdi.

İşçi çalışma kartının da kesin olarak kullanımdan kaldırılacağına dikkat çeken Bakan, ancak bu durumda, bazı daha spesifik sorunların çözülmesi gerektiği için bu belgenin kullanımdan kaldırılmasının biraz daha uzun sürebileceğini ifade etti.

 

Kaynak: KIRCAALİ HABER

YORUM BIRAKIN