Balkan Göçmenleri Platformu | BGP

Bulgaristan’da Ana Dilde Propaganda Talebine Büyük Destek

Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) partisinin, Bulgaristan’da Bulgarca dışındaki dillerde seçim propagandası yapılmasını yasaklayan düzenlemenin iptali için yaptığı başvuruya 36 binden fazla kişi destek verdi.

Avrupa Parlamentosu (AP) üyesi ve HÖH Gençlik Kolları Başkanı İlhan Küçük yaptığı açıklamada, Haziran 2015’te AP Dilekçeler Komisyonuna yaptıkları başvuruya 36 bin 263 kişinin imza attığını belirtti.

Birçok uluslararası sivil toplum kuruluşu ve insan hakları savunucusunun da girişime destek verdiğini kaydeden Küçük, imzacıların ana dilde propagandaya yasak getiren “ayrımcı metinlerin” değiştirilmesi çağrısında bulunduğunu aktardı.

Yasağın bir Avrupa sorunu olduğuna işaret eden Küçük, konuya ilişkin AP’nin gelecek hafta seçilecek yeni başkanının yanı sıra AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ile AB Komisyonu üyeleri Frans Timmermans, Vera Jourova ve Tibor Navracsics’e de mektup yazacağını vurguladı.

Bulgaristan’ın AB’ye 10 sene önce üye olduğuna dikkat çeken Küçük, “Bulgaristan demokrasisinin bu kronik sorunla yaşamaya devam etmesi mümkün değildir.” dedi.

Küçük, Haziran 2015’te AP Dilekçeler Komisyonuna yaptığı başvuruda, “seçim kampanyaları sırasında Bulgarca dışındaki dillerin kullanımının yasaklanması yoluyla Bulgaristan’da seçim haklarının ihlal edildiğinin” belirtmiş, bu yasağın kaldırılmasını istemişti.

AP’nin internet sitesinde yayımlanan bu tür başvurulara, AB vatandaşları imza atarak destek verebiliyor.

1990 yılında kurulan HÖH’ün üyelerinin çoğunu Türkler oluşturuyor.

Kaynak: TIME BALKAN

YORUM BIRAKIN