Balkan Göçmenleri Platformu | BGP

Bulgaristan'da hükümet düştü

Kiril Petkov yönetimde kaldığı altı ay içinde yolsuzluk modelinin önünü kesmek istediğini, yabancı değil, Bulgar menfaatlerini koruduğunu söyledi. Petkov: “Sanırım “Vazrajdane” aracılığıyla Rusya menfaatleri sızıyor” dedi.  Güvenoyu talebini GERB- SDS ittifakı sundu. 

Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Asen Vasilev : “Er veya geç mafya ile çatışma bekliyordum ve bu da bütçe prosedürü döneminde ortaya çıktı” şeklinde konuştu. Artık eski olan Maliye Bakanı Eylül ayında erken seçim tahmininde bulundu. 

Hak ve Özgürlükler Hareketi lideri Mustafa Karadayı açıklamasında: “Brüksel’de başka, ülkede başka konuşuyorlar, komşularımız Kuzey Makedonya ve Arnavutluk ile bambaşka şeyler konuşuyorlar” dedi. Karadayı, bu tutarsızlıktan dolayı partinin Parlamentoya Kuzey Makedonya’nınAB geleceğine dair kendi teklifini sunduğunu hatırlattı.  

“İma takava narod” Parlamento Grubu milletvekili, hükümet ortaklığından çıkan Slavi Trifonov başkanlığındaki partiden Toşko Yordanov: “Milletvekilleri satın alınabilecek fahişe değil. Kiril Petkov bunu yaptı” şeklinde suçlama getirdi.

Muhalefetin en küçük partisi milliyetçi “Vazrajdane” lideri Kostadin Kostadinov: “Bu meclis Bulgar demokrasisine sadece utanç ve rezalet getirdi” şeklinde konuştu ve bir an önce tarihe gömülmesini istedi. Kostadinova: “Onun bir an önce gitmesi, Bulgaristan için yapılacak en büyük iyilik olacaktır” dedi.

BSP- Bulgaristan Sosyalist Partisinden Georgi Svilenski: “İTN, DPS, Vazrajdane, Delyan Peevski ve Kostadin Kostadinov arasında oluşturulan yeni çoğunluk protestolarda yan yana oldu ve Bulgaristan’ı daha iyi bir zamanlara götüren hükümeti düşürmeyi başardı” dedi.

Kiril Petkov’un kabinenin düşmesinde Rusya elçisinin parmağını gördüğü yönündeki açıklamalarını yorumlayan GERB Başkan Yardımcısı Daniel Mitov: “Bu oylamada gelecekteki eylemler okunamaz. Kiril Petkov kampanya başlattığı için, kendine gerekçe arıyor” dedi.

Anayasaya göre, bundan sonra Cumhurbaşkanı mevcut meclis içinde üç olağan hükümet için yetki verebilir.

İlk ve ikinci kabine kurma yetkisi birinci ve ikinci büyüklükteki siyasi güce gidecek, üçüncü hükümet kurma yetkisi ise Cumhurbaşkanın seçtiği bir siyasi oluşuma verilecek.

İlk hükümet kurma görevinin ne zaman verileceğine dair net süre yok. Her üç deneme de başarısız olursa, Cumhurbaşkanı Parlamentoyu feshedecek, geçici teknokrat hükümet tayin edecek ve erken genel seçim tarihi belirleyecek. 


Kaynak: BNR

YORUM BIRAKIN