Balkan Göçmenleri Platformu | BGP

Bulgaristan’da okullar, en erken 14 Mayıs’ta tekrar açılacak

Bulgaristan Eğitim ve Bilim Bakanı Krasimir Vılçev, bugün gazetecilere verdiği brifingde bakanlığın okulların ve üniversitelerin elektronik uzaktan eğitim uygulamasına en az 13 Mayıs’a kadar devam etmesini öngördüğünü bildirdi.

Bu durumda 7. sınıfın sonunda ulusal düzeyde gerçekleştirilen dış değerlendirme sınavlarının ve lise mezuniyet sınavlarının büyük ihtimal daha geç bir tarihe erteleneceğini ve 4-10 gün arasında değişen bir fark olacağını belirten Bakan, öğretmenleri elektronik uzaktan eğitim modeli konusunda gösterdikleri başarılı performanstan dolayı övdü.

Vılçev, 4. ve 10. sınıfların sonunda ulusal düzeyde gerçekleştirilen dış değerlendirme sınavlarının iptal edilmesi için bir bir neden olmadığını ve bu sınıflarda yapılan dış değerlendirme sınavlarının esasen geri bildirim alınması için yapıldığını söyledi.

Bakan, şunları söyledi: “20 ve 22 Mayıs’ta yapılması planlanan lise mezuniyet sınavları 30 Mayıs ve 1 Haziran’da yapılabilir. 9 ve 11 Haziran’da yapılması planlanan 7.sınıfın sonunda dış değerlendirme sınavları 13-15 Haziran’a, 4.sınıfın sonunda yapılan dış değerlendirme sınavlarının tarihleri de büyük ihtimalle 29 ve 30 Mayıs’a ertelenecek” dedi.

Üniversitelerin de öğrenci başvuru döneminin 7-8 gün daha geç başlayacağını bildirdikleri anlaşıldı.

Vılçev, ”Bazı ülkelerde bazı yükseköğretim kurumlarında öğrenci başvuru döneminde değişiklik olmazsa, yükseköğretim kurumlarının lise diplomalarını bundan ötürü daha önce vermemizden çıkarı olsa da, bu seçeneğe hazırız” dedi.

Çocukların yaklaşık % 11’i uzaktan eğitim uygulamasına dahil değildir. Onlarla öğretmenler, psikologlar, arabulucular çalışıyor. Eksiklikleri telafi etmek için çeşitli seçenekler de düşünülüyor.

Bakan, ”Belki de birkaç cumartesi gününün okul günleri olması daha iyi bir seçenek olacak. Yine altını çizmek isterim ki, 6.sınıfa kadar öğrencilere yönelik bu cumartesi günlerinde veya haziran ayında birkaç gün yapılacak ders çalışmalarına katılım zorunlu olmayacak. Çocuklar hatta elektronik ortamda daha çok okuyorlar” diye ifade etti.

Vılçev, ”Aldığımız bilgilere göre, hem öğrenciler hem öğretmenler aşırı ders çalışmaktan dolayı yoruluyor. 13-16 Nisan döneminde bahar tatili yapılması planlanıyordu. Bu günlerin istişare yapılması ve çocukların ilgi alanlarına göre çalışmalar yapılması için kullanılıp kullanılmayacağına karar verilecek” diye kaydetti.

 

Kircaalihaber.com

YORUM BIRAKIN