Balkan Göçmenleri Platformu | BGP

Bulgaristan’da yeni bir köstebek türü keşfedildi

BULGARİSTAN
Ulusal Doğa Tarihi Müzesi, Slovenya’nın Doğal Tarih Müzesi ve Almanya’nın Alexander Koening Zoolojik Araştırma Enstitüsü tarafından Bulgaristan’da yeni bir memeli türü tespit edildi.
Avrupa’daki memeliler, 300 yıldan fazla bir süredir araştırılıyor ve kuşlar ile birlikte dünyanın en iyi araştırılan türleri arasında sayılıyor. Güney Amerika ve Güneydoğu Asya'nın ulaşılması zor bölgelerinde her yıl olmasına rağmen yeni bir türün keşfinin olağanüstü bir olay olmasının nedeni budur.
Nedko Nedyalkov'un da yer aldığı uluslararası bir bilim adamları ekibi, Istranca Dağı ormanlarında Talpa martinorum ismi verilen yeni bir köstebek türü bulunduğunu bildirdi. 
Şimdiye kadar Bulgaristan'da Avrupa köstebeği (Talpa europaea) ve Karadeniz kör köstebeği (Talpa levantis) olmak üzere İki tür köstebeğe rastlandığı sanılıyordu. İlk tür çok yaygındır ve ülke genelinde görülür, ikincisi ise sadece Istranca bölgesinde görülür. 
Karadeniz kör köstebeği, 1991 yılında ülkemiz için nispeten yakın zamanda tespit edildi. 
İki tür birbirine çok benzemektedir ve ekipmansız olduğu zaman bir uzman tarafından bile ayırt edilmesi zordur. Karadeniz kör köstebeği, biraz daha küçüktür ve göz kapakları Avrupa köstebeğinden farklı olarak eşleşmiştir. 
Morfolojik ve genetik incelemeler ve Avrupa'da ve bölgede rastlanan tüm köstebek türleriyle karşılaştırmalar yapıldıktan sonra Talpa martinorum adı verilen yeni bir tür de bulundu.
Şu ana kadar bu türe sadece Balkan Yarımadası'nın güneydoğu kesiminde rastlandığı tespit edildi. Bu köstebeğin yaşam alanı Bulgaristan ve Türkiye sınırları içerisinde bulunan Stranca Dağı ormanlarıdır. Gelecekte yapılacak araştırmaya konu olacak yeni türün biyoloji özellikleri hakkında neredeyse hiçbir şey bilinmemektedir.
                                                                                        Kaynak : Kırcaali Haber

YORUM BIRAKIN