Balkan Göçmenleri Platformu | BGP

Bulgaristan’da yolsuzluk, Eylül ayında AP’de tartışılacak

BTV’de yayınlanan “Bu Sabah” programına konuk olan Bulgaristan İçin Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) İttifakından Avrupa Birliği (AB) Parlamentosu Avrupa Sosyalistler Partisi (PES) Grubu Üyesi Elena Yonçeva, “Ekim ayının ilk haftasında Avrupa Parlamentosunda Bulgaristan'da hukukun üstünlüğü konusunda bir tartışma yapılacak. Bu, durumun kritik olan tanımlandığı devletlere yönelik uygulanan bir prosedür” diye açıkladı. AP Milletvekili, “Bir karar çıkacak, bunun Bulgaristan için ciddi sonuçları olacak, hükümet yanılmasın. Trend konusunda Belarus ile karşılaştırılabiliriz, çünkü otoriter bir yönetim modelimiz var” diye kaydetti.

Bilindiği gibi AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Vera Yourova, LIBE Komisyonu olarak da bilinen AP Sivil Özgürlükler, Adalet ve İçişleri Komisyonu tarafından dinlendi. Üst düzey yetkililerin yolsuzluk yaptığına ve hukukun üstünlüğü ilkesine uyulmadığına dair pek çok ihbar olmasına rağmen Bulgaristan hükümetini desteklediği için Avrupa Komisyonuna yönelik pek çok eleştiri yapıldı.

AP milletvekilleri, AK’nu AB fonları aracılığıyla Bulgaristan’daki "haydutları" finanse etmekle ve pratikte AB fonlarının hortumlanmasında suç ortağı olduğu gerçeğine gözlerini kapamakla suçladılar.

Elena Yonçeva, Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov'un aynı konularda, yani yolsuzluk ve hukukun üstünlüğü konularında 28 Ağustos'ta Avrupa Parlamentosunda dinlenmesi talebini reddettiğini hatırlattı. Şimdiye kadar hiçbir Başbakanın böyle bir talebi reddetmediğine dikkat çeken Yonçeva, “Malta ve Slovakya başbakanları hukukun üstünlüğü konusunda dinlenmek üzere AP’ye geldiler” dedi.

Bulgaristan’ın Avrupalı Geleceği İçin Vatandaşlar (GERB) partisinden AP Avrupa Halk Partisi (EPP) Grubu Üyesi Andrey Novakov, benzer dinlemelerin rutin olarak yapılan bir şey olduğunu belirtti.

Hatırlanacağı üzere AP Sivil Özgürlükler, Adalet ve İçişleri Komisyonu tarafından dinlendikten sonra Malta Başbakanı istifa etti.

Kaynak: Kırcaali Haber

YORUM BIRAKIN