Balkan Göçmenleri Platformu | BGP

Bulgaristan’dan Fransa’ya protesto notası

Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Ekaterina Zaharieva’nın talimatı üzerine Yardımcısı Petko Doykov, Fransa’nın Sofya Büyükelçisi Florence Robin'i Dışişleri Bakanlığı'na çağırdı. Bunun nedeni, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un kullandığı "Yasadışı yollardan gelen Bulgarlar veya Ukraynalıların yerine Gine veya Fildişi Sahili'nden gelen ve burada çalışan insanları tercih ediyorum" ifadesidir. Daha sonra Bulgaristan’ın Paris Büyükelçisi Angel Çolakov, Fransa’ya protesto notası verdi. Fransız dergisi Le Point, Macron'un gerginliği hafifletmek için şahsen Başbakan Boyko Borisov'u telefonla aradığını bildirdi.
Petko Doykov, Büyükelçi Robin ile gerçekleştirdiği görüşmede Fransa Cumhurbaşkanı'nın ifadesinden dolayı şaşkın olduklarını dile getirerek bu tür iddialar için ciddi bir zemin olmadığını vurguladı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, Bulgaristan ve Fransa arasındaki ilişkiler – dostluk ilişkileri olup, ortak ve müttefik iki ülke olarak mükemmel düzeydedir, Fransa’daki Bulgar topluluğu oradaki toplumla çok iyi bir şekilde bütünleşmiş ve Bulgaristan, son zamanlarda Fransa’dan ciddi ihlallere dair hiçbir rapor almadı” diye belirtildi. 
Fransız diplomat, Macron'un sözlerinin bağlam dışına alındığından ve yanlış anlaşıldığından duyduğu üzüntüyü dile getirdi. Fransa Büyükelçisi, “Bu ifade, hiçbir şekilde Bulgar hükümeti, Bulgaristan vatandaşları veya ülkemizde iyi karşılanan ve profesyonelliğini kanıtlamış olan Bulgar işçilerine yönelik değildir” dedi. 
Florence Robin, görüşmeden sonra Bulgaristan devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, ”Yanlış anlamayı düzelttik ve bu büyük yanlış anlama için gerçekten çok üzgünüm” diye kaydetti. Büyükelçi’nin, Bakan Yardımcısı Doykov ile görüşmesinde ikili ilişkilerin mükemmel düzeyde olduğunu yeniden doğruladığı ve ikili ilişkilerin derinleşmeye devam edeceğine dair umudunu dile getirdiği kaydedildi. 
Kaynak : Kırcaali Haber

YORUM BIRAKIN