Balkan Göçmenleri Platformu | BGP

Bulgaristan Meclisi, Kuzey Makedonya’nın NATO üyeliğine evet dedi

BULGARİSTAN
Bulgaristan Meclisi, Kuzey Makedonya’nın Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) üyeliğine ilişkin protokolü oybirliğiyle onayladı. Protokolün onaylanmasına ilişkin teklifin oylandığı Meclis Genel Kurul toplantısına ana muhalefetteki Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) milletvekilleri katılmadı. Meclis toplantısının konuğu olarak Kuzey Makedonya Meclis Başkanı Talat Caferi hazır bulundu. 
Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ekaterina Zaharieva, ”Kuzey Makedonya’nın NATO’ya giriş tarihi, ittifak açısından tarihi bir andır” dedi. Bakan, Bulgaristan'ın Makedonya'nın NATO'ya katılımının tutarlı destekçisi olduğunu ve NATO'nun genişleme politikasının refaha yönelik en başarılı araçlarından biri olduğunu belirtti.
Zaharieva, ”Bu inançların rehberliğinde birkaç Bulgaristan hükümeti o zamanki Makedonya Cumhuriyeti ile anlaşma memorandumları imzalama kararı aldı. NATO'ya katılmanın yolu komşularımız için kolay değildi. Ordularımızın ortak eğitimi, askeri yeteneklerimizin gelişimine katkıda bulunacaktır” dedi. Bakan, ”NATO üyeliği iki ülkemiz arasındaki ilişkilerde yeni bir aşamaya işaret ediyor. Özellikle altyapıyı iyileştirmek, ekspres yollar ve otoyollar inşa etmeye yönelik önemli çalışmalar devam etmektedir. Bu, iki ülke ekonomisinin gelişmesine yardımcı olacak, gelecekteki yatırımcılar için tamamen yeni fırsatlar yaratacaktır” diye kaydetti. 
Bulgaristan’ın Avrupalı Geleceği İçin Vatandaşlar (GERB) Başkan Yardımcısı ve GERB Meclis Grubu Başkanı Tsvetan Tsvetanov, ”Kuzey Makedonya’nın yeri AB’õde ve NATO’dadır, böylece üçüncü ülkelerden gelen tüm tehditleri kaldırabiliriz. NATO, ek bir güvenlik sağlayacak, NATO, gelecekteki AB üyeliği çabalarının gerçekleştirilmesini sağlayacak” dedi. GERB Başkan Yardımcısı, Caferi’ye dönerek şöyle konuştu: “NATO’da güvenilir ortak haline gelmeniz ve gelecekteki Avrupa Birliği (AB) üyeliğiniz için her çabanız desteklenecektir”. 
Meclis Başkanı Tsveta Karayançeva, protokolü onaylamakla Bulgaristan’ın bölgede güvenliğin sağlanmasını istediğini gösterdiğini düşünüyor. Karayançeva, ”Balkanlar uzun yıllar çatışma ile özdeştirildi, ancak Bulgaristan ve Kuzey Makedonya barış uğruna el ele nasıl çalışılması gerektiğini gösterdi” dedi ve Bulgaristan’ın Kuzey Makedonya’nın dostu olduğunun altını çizdi. 
Bulgaristan Meclisi milletvekillerine teşekkür eden Talat Caferi, iki ülke arasında imzalanan iyi komşuluk anlaşmasının olumlu sonuçlar verdiğini söyledi. Caferi, ”NATO’ya katılmak için bunca yıl bekledik. Şimdi HATO hayali bizim için gerçek oldu” dedi. Kuzey Makedonya Meclis Başkanı, Bulgaristan gibi bir komşunun yardımıyla Kuzey Makedonya’nın entegrasyon yolunda ilerleyeceğini ifade etti. 
                                                                                                                     Kaynak : Kırcaali Haber

YORUM BIRAKIN