Balkan Göçmenleri Platformu | BGP

Bulgaristan Parlamento heyeti, TBMM’yi ziyaret etti

ANKARA
Bulgaristan Ulusal Meclisi Dışişleri Komisyonu Başkanı Djema Grozdanova başkanlığında bir heyet, Türkiye’yi ziyarette bulundu. Bulgaristan heyetinin Ankara ziyareti, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Dışişleri Komisyonu Başkanı Volkan Bozkır’in daveti üzerine gerçekleşti. 
Heyette Bulgaristan Ulusal Meclisi Dışişleri Komisyonu Başkan Yardımcısı Valeri Jablyanov, komisyon üyeleri Hristo Gadjev ve Hamit Hamit ve Bulgaristan-Türkiye Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Ahmet Ahmedov ve Yardımcısı Petır Kınev yer aldılar. 
Bulgaristan Parlamento heyeti, Türkiye Dışişleri Bakan Yardımcısı Faruk Kaymakçı ile görüşme gerçekleştirdi. Görüşme katılımcıları, Türkiye’nin Avrupa Birliği’nin (AB) tam üyelik müzakere sürecinin devam etmesi için çaba sarf edilmesinin önemli olduğu görüşü etrafında birleştiler. 
Dışişleri Komisyonu Başkanı Djema Grozdanova, “Bulgaristan, Türkiye’yi AB’ye katılım sürecinde desteklemeye devam edecektir, çünkü Türkiye’nin izole edilmesi hiçbir ülkenin çıkarına değildir” diye vurguladı.
Heyetin Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile yaptığı görüşmede iki ülke arasındaki dostane ilişkilere vurgu yapıldı. Türkiye Dışişleri Bakanı, Bulgaristan’ın Türkiye’nin AB’ye katılım sürecine verdiği destek için teşekkür etti. Çavuşoğlu, Varna şehrinde yapılan AB -Türkiye Zirvesi'nin Türkiye'nin entegrasyonunun gelişimi için olumlu bir atmosfer yaratılmasına önemli bir katkı sağladığını vurguladı. 
Bulgaristan ve Türkiye, bir sonraki Avrupa Konseyi Genel Sekreterliğine aday gösterilecek kişinin teşkilatta dengeyi arayan ve koruyan biri olmasını desteklemek için ortak bir görüş oluşturmaya çalışacak. Bulgaristan-Türkiye Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi toplantısının önümüzdeki aylarda gerçekleşmesi beklendiği kaydedildi. 
Heyet, geçici olarak TBMM Başkanı görevini yürüten Mustafa Şentop ile de görüşme gerçekleştirdi. Bulgaristan ve Türkiye, çözülmesi gereken meseleleri, siyasi iradeye sahip olunduğunda Stratejik İşbirliği Konseyi düzeyinde görüşerek çözebilir. Bulgaristan, Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci (GDAÜ) Parlamenter Asamblesi’nin daimi sekretarya görevini ilk 5 yıllık dönem için üstlenebilir. 
Dışişleri Komisyonu Başkanı Djema Grozdanova başkanlığındaki Bulgaristan Parlamento heyeti ayrıca TBMM Dışişleri Komisyonu ve TBMM Türkiye-Bulgaristan Parlamentolar Arası Dostluk Grubu temsilcileri ile de bir araya geldi. İki ülke arasındaki işbirliğinin derinleştirilebileceği alanların yanı sıra ileride planlanan Türkiye - Bulgaristan Parlamentolar Arası Dostluk Grubu’nun ülkemize yapacağı ziyaret ele alındı. 

Kaynak : Meclis Haber

     

YORUM BIRAKIN