Balkan Göçmenleri Platformu | BGP

Bulgaristan Parlamentosunda Türkçe İsim Krizi

BULGARİSTAN
Bulgaristan’ın güneydoğusunda bulunan Eski Zağara’da yaklaşık 838 sokak adının Türk ve Arap kökenli olduğu gerekçesiyle değiştirilmesi Bulgaristan’da ciddi bir krize sebep oldu. Krizin patlamasının ardından Mecliste milletvekillerin ana gündem maddesi de Eski Zağara’daki isim değişikliğiydi.
Hak ve Özgürlükler Hareketi Partisi (HÖH) Eski Zağara’da alınan kararı kınadı. HÖH lideri Mustafa Karadayı, “Alınan bu karar Bulgar demokrasisi ve hoşgörüsü için çanların çalmasına sebep oluyor. Toplumumuzda diyaloga ihtiyacımız var ve bu hareketler demokrasinin durumunu, ülkenin geçmişini ve geleceğinin yansımasıdır” dedi.
Karadayı açıklama yaparken, parlamento başkanı Tsveta Karayançeva, Türk siyasetçinin mikrofonunu kapattı. Bunun üzerine HÖH’li milletvekilleri, Karayançeva’nın istifası için slogan atmaya başlayınca, mikrofonu tekrar açtı ve Karadayı açıklamalarına devam etti.
Karadayı Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov’u eleştirirken, parlamentodan HÖH’li siyasetçiye yanıt geldi. Birleşmiş Milliyetçiler Milletvekili Stanislav Stanilov, Bulgar etnik modelinin HÖH ya da HÖH’nin kurucusu Ahmed Doğan tarafından oluşturulmadığını söylerken, “Bu model Osmanlı’dan bağımsızlığımızı ilan ettikten sonra Bulgarlar tarafından kuruldu. Türkiye’de hiçbir yerde Bulgar ismine denk gelemezsiniz” dedi.

YORUM BIRAKIN