Balkan Göçmenleri Platformu | BGP

Bulgaristan Schengen'e dahil olma ısrarını sürdürüyor

BULGARİSTAN
Bulgaristan  SCHENGEN'E dahil olmak için yapıtığı çalışmaları ortaya koyarak  ısrarını sürdürüyor. Bulgaristan Avrupa Parlamentosu’ndaki muhafazakâr Avrupa Halk Partisi Grup Başkanı Manfred Weber ile birlikte bugün Rezovo köyünü ziyaret eden Başbakan Boyko Borisov, ”Ülkemiz aynı zamanda Türkiye ile iyi komşuluk ilişkileri sürdürme konusunda örnektir” diye kaydetti. 
Borisov, ”Bulgaristan, birçok ülkeden farklı olarak hiçbir gürültü yapmadan sınıra tel örgü çekti, gemiler satın aldı, denizcilerinin vasıflarını yükseltti, ekipmanlar konusunda gerekli olanı yaptı, kanun değişiklikleri yaptı, tüm yetkili kurumlar arasında tam bir koordinasyon içinde her gece göçmenler yakalanıyor” diye belirtti. Başbakan, “Türkiye ile göçmen anlaşması da işleyince etkisi ve sonuçlar gözle görülürdür. Bulgaristan gerçekten bir modeldir” diye altını çizdi. 
Başbakan, ülkemizin Schengen'e hava ve deniz sınırlarından derhal girmesi gerektiğini söyledi.
Borisov, ”Bulgaristan, kara yoluyla da Schengen'e girerse ve yarın göç dalgasıyla baş edemeyen bir hükümet gelirse göçmenler doğrudan Almanya'ya, Hollanda'ya gidecekler. Bu nedenle karadan giriş bir risk taşır, ancak hava ve sudan girişte risk yoktur. Bizi derhal hava ve deniz yoluyla Schengen’e kabul etmeniz lazım ve tüm üye devletler, AB sınırları dışında sığınmacı merkezleri kurulmasına ilişkin sözleşme imzaladığı zaman karadan da giriş yapabiliriz. Bu tamamen gerçekçi bir plandır” diye izah etti. 
Manfred Weber, dış sınırın korunması için Boyko Borisov'a teşekkür etti. Weber, ”Son üç yılda gördüğümüz her şey, ülkenizin sınır kontrolünü sağlayabildiğini ve AB'nin dış sınırlarını koruyabildiğini kanıtlıyor” dedi. 
Avrupa Halk Partisi Grup Başkanı, ”Avrupa'daki diğer ülkelere de mesajım budur: Bulgaristan, sınırın korunması konusunda büyük bir iş yapıyor. Benim izlenimim, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ile iyi ilişkileri sürdürerek gösterdiği liderlik özelliklerine sahip Başbakan Borisov ile Bulgaristan'ın başarılı bir sınır kontrolünün sağlanabileceğine dair diğer AB ülkeleri için bir model olabileceğidir” diye kaydetti. 
Weber’in ifadelerine göre ülkemiz Schengen’e katılım koşullarının tümünü diğer ülkelerden daha iyi yerine getirmektedir. Avrupa Halk Partisi Grup Başkanı, “Katılım konusunda biraz şüpheci olanlar, sadece teorik olarak konuşmamalarını ve Bulgaristan'ın sınırda ne yaptığını görmelerini tavsiye ederim” diye ekledi. 
Kaynak : Kırcaali Haber

YORUM BIRAKIN