Balkan Göçmenleri Platformu | BGP

Bulgaristan Yaşlılıkta Dünya Dördüncüsü

Vratsa’da düzenlenen “Demografik Sorunlar” konulu yuvarlak masa toplantısında konuşan Dr. Emiliya Voynova, “Birleşmiş Milletler Örgütü’nün (BM) verilerine göre her dördüncü Bulgaristan vatandaşı 60 yaş üzerindedir, ülkemiz ise yaşlı kişilerin sayısına göre dünyada dördüncü sırada yer aldı” diye bildirdi. 
Başbakan Yardımcısı Valeri Simeonov’un himayesi altında düzenlenen yuvarlak masa toplantısının amacı ülkede demografik sorunlara çözüm aranmasıdır. 
Dr. Voynova, “Ülkemiz nüfusun yüzde 26,1 oranının 60 yaş üzerinde olması bakımından dünyada Japonya, İtalya ve Almanya’dan sonra dördüncü sırada yer alıyor” diye belirtti. 
Dr. Voynova, nüfusun yaşlanmasının dünya çapında görülen bir olgu olduğunu, ancak nüfusun en hızlı yaşlandığı kutanın Avrupa olduğunu izah etti. 2050 yılına kadar Avrupa nüfusunun yüzde 35’inin 60 yaş üzerinde olması bekleniyor. 
Aynı eğilim Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde de görünüyor ki, AB’de 2015 yılında ilk defa son yıllarda mülteci baskısına rağmen doğal nüfus artışında azalma kaydedildi. 
Bulgaristan nüfusu 2004-2014 dönemini kapsayan 10 yıl içinde 558 000’den fazla kişi azaldı. Uzman, istatistik verilere göre her yıl ülke nüfusunun 40-50 000 kişinin azaldığını veya bu sayıdaki nüfusun Vratsa gibi orta büyüklükte bir şehir nüfusunun sayısına eşit olduğunu anımsattı. 
Ülke nüfusunun ortalama yaşı 43,5, bu ortalama yaş dağılımının bölgeler arasında eşit yapılmaması ek bir sorundur. 
Voynova’nın ifadelerine göre nüfus azlığı, üstesinden gelmek zorunda olduğumuz en ağır sorunlardan biridir.
Voynova, işgücü piyasasında nesiller arasında bir çatışma olmadığını düşünüyor. Asrın başında işgücü piyasasından 100 kişi çıkarken 124 kişi giriyordu, şimdi ise 100 kişi emekli olduğunda ancak 64 kişi çalışmaya başlıyor. Voynova, “Demografik krizin üstesinden gelmek için acil, derhal ve hızlı bir şekilde önlemler alınmalıdır” diye çağrıda bulundu. 

Foto: Güner ŞÜKRÜ                 
Kaynak : Kırcaali Haber

YORUM BIRAKIN