Balkan Göçmenleri Platformu | BGP

BULTİŞAD 200’ü Aşkın Bulgar ve Türk İşadamını Bir Araya Getirdi

BULGARİSTAN / SOFYA
Bulgar-Türk Ticaret ve Sanayi Odası (BULTİŞAD) tarafından, Sofya Ticaret Müşavirliği desteği ile 29 Haziran 2018 tarihinde, Sofya’nın Ramada otelinde düzenlenen “Bulgar – Türk Ticaret Günleri” adlı etkinliğe Bulgaristan ve Türkiye’den 200’ü aşkın şirket temsilcileri katıldı.
BULTİŞAD ve T.C. Sofya Büyükelçiliği Ticaret Müşavirliğinin ev sahipliğinde yapılan etkinliğe teşrif eden resmi misafirler arasında Bulgaristan Ekonomi Bakanı Emil Karanikolov, Bulgaristan Ekonomi Bakan Yardımcısı Alexander Manolev, T. C. Sofya Büyükelçisi Dr. Hasan Ulusoy, Bulgaristan KOBİ Destekleme Ajansı Müdürü Gabriela Kozareva, Bulgaristan Yatırımlar Ajansı Müdürü Stamen Yanev, Bulgaristan Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Vasil Todorov, Bulgaristan İşverenler ve Sanayiciler Konfederasyonu (KRİB) Başkan Yardımcısı Yanik Mekushin, Alman-Bulgar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı ve Aurubis Bulgaria şirketinin Müdürü Tim Kurt, Bulgaristan’daki Amerikan Ticaret Odası Müdürü Peter Ivanov, T. C. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Türkiye-Bulgaristan İş Konseyi Başkanı Osman Ak, Azerbaycan Büyükelçiliği’nden Zulfiyya Alizada, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İzzet Volkan, Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Recep Zıpkınkurt, Bursa merkezli BALKANTÜRKSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Süleyman İnan, Kırklareli, Uzunköprü ve Keşan Ticaret ve Sanayi Odalarından heyetler vardı.
Forumda konuşma yapan Ekonomi Bakanı Emil Karanikolov, 2017 yılında iki ülke arasındaki ticaret hacminin yaklaşık 4 milyar Avro’ya ulaştığını, Türkiye’nin Bulgaristan’ın ihracat listesinde dördüncü, ithalat listesinde de beşinci yerde yer aldığını belirtti.
Bu yılın yalnız ilk üç ayı (Ocak – Mart 2018) için ticaret hacminin yaklaşık 1 milyar Avro’ya ulaştığnı söyleyen Bakan Karanikolov, Türk şirketlerinin Bulgaristan’da ulaşım ve enerji altyapısının kurulmasına yönelik projelere, konut, ticari bina ve iş merkezlerinin inşaatına ve banka sektörüne ilgi duyduğunu ifade etti. Bakana göre gıda, kimya ve tekstil sektörleri de yatırım için geniş imkanlar sunmaktadır.
Ekonomi Bakan Yardımcısı Aleksandır Manolev, yaklaşık bir yıl önce başkent Sofya’da Bulgarve Türk şirketlerinin katılımı ile benzer bir forumun yapıldığını belirtti. Bakan Yardımcısı ikili ilişkiler kapsamında yapılan görüşmelerde ekonominin her zaman gündem maddesi olduğunu ifade etti. İki ülke arasında işbirliği için potansiyelin son derece büyük olduğunu belirten Manolev, “Bulgar – Türk Ticaret Günleri” adlı forumunun işbirliği yapılabilecek yeni alanların belirlenmesine yol açmasını ümit ettiğini söyledi.
T.C. Sofya Büyükelçisi Dr. Hasan Ulusoy, karşılıklı yarara dayalı perspektiflerinin çok olduğunu ve bu potansiyelin değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.
İki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin son yıllarda durumunu değerlendiren, Büyükelçi Ulusoy, Bulgaristan ile Türkiye arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştirilmesinin her iki halkın refahına katkı sağlayacağına işaret etti.
Bulgaristan’da yatırımcı olarak faaliyet gösteren 55 Türk şirketinin bulunduğunu açıklayan Ulusoy komşuluk kültürünün büyük önem taşıdığını belirtti.
BULTİŞAD Yönetim Kurulu Başkanı Edis Emre, Bulgar-Türk Ticaret ve Sanayi Odası olarak Bulgaristan’da iş yapan şirketlere yardım ettiklerini ve aynı zamanda ülkeye yatırımcı çekmeye çalıştıklarını ifade etti.
Emre, dernek olarak, iş dünyasında başarıların herkes için daha iyi bir yaşam sağlayacağı anlayışını savunduklarını ifade etti.Forum kapsamında sekiz şirket yaptıkları çalışmaları ve ürettikelri ürünlerini sunum yoluyla gelen konuklara tanıtma fırsatı bulmuş oldu. Etkinlik daha sonra B2B görüşmeleriyle devam etti.
THY, Regnum, Sergio ve Spetema foruma sponsorluk yaptı. Etkinlik sonrasında düzenlenen çekilişte hediyeler verildi.
Etkinlik öncesi BULTİŞAD heyeti, Çorlu ve Bursa’dan gelen heyetleri ağırladı. İkili görüşmelerde ortaklaşa yapılabilecek çalışmalar konuşuldu.
                                                                                                                Kaynak : Kırcaali Haber

 

YORUM BIRAKIN