Balkan Göçmenleri Platformu | BGP

Dupnice'deki Ahmet Bey Camii onarılıyor

BULGARİTAN
Bulgaristan’ın başkenti Sofya’nın 50 kilometre güneyinde   Sofya’dan Selânik’e uzanan kara ve demiryolu üzerinde yer alan Köstendil  İline bağlı  Dupniçe  (DUPNİTSA)  şehrinde bulunan Ahmet Bey Camii'nin onarımına başlanıyor. Osmanlı döneminde 1573’te Ahmed Bey tarafından yaptırılan  Cami, Hamam ve Mektepten oluşan Külliyeden geriye, cami ve bahçesinde bulunan türbe kalmış olan ve  onarımı yıllardır  beklenen Cami'nin , Dupnice Belediyesinin kararı ve belediyenin imkanları ile   onarımına başlandı. Camiinin bakım ve onarım işleri, proje ihalesini kazanan devlete ait Restorasyon Şirketi tarafından gerçekleştiriliyor. Bakım ve onarım çalışmaları için caminin dış cephesine iskele kuruldu ve güvenlik önlemleri alındı. 
Yerel öneme sahip kültürel bir anıt olarak ilan edilen cami, yıllardır harap olmaktadır. Yakın zamana kadar galeri olarak işlev gören cami, çatıdan kiremit ve dış cephenin bir bölümünün düşmesi nedeniyle kapalıydı.
Restorasyon Şirketinin dış cephe onarımı için yaklaşık iki buçuk ay zamanı var. Kiremitlerin yüzde 40'ının yenileriyle değiştirilmesi, tamamen hasar gören, harç ve dolgu maddeleri ihtiva eden tabanın komple yenilenmesi ve kültürel anıtın mimari bütünlüğünü bozmayacak başka faaliyetler öngörülüyor. Onarımın maliyeti 100 000 leva ve fonlar Dupnitsa Belediyesinin bütçesinden geliyor.

YORUM BIRAKIN