Balkan Göçmenleri Platformu | BGP

Eski Hırvatistan Başbakanı Kosor: "AB, Bosna Hersek’i aşağıladı"

Eski Hırvatistan Başbakanı Jadranko Kosor, Bosna Hersek’te de kanlı bir savaşın yaşandığını hatırlattı.

Eski Hırvatistan Başbakanı Jadranka Kosor, Avrupa Birliği’nin (AB), Ukrayna’ya adaylık statüsü verilmesi yönündeki tavsiye kararını eleştirdi.

Kosor, N1’e yaptığı açıklamada, Hırvatistan’ın müzakere sürecini hatırlatarak, “Hırvatistan’ın 35 fasıldan 14’ünü bloke eden Slovenya, şimdi Ukrayna için koşulsuz adaylık statüsü istiyor.” dedi.

Adaylık statüsünün Ukrayna için henüz bir anlam ifade etmediğinin altını çizen Kosor, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski’nin, adaylığın ülkesine daha hızlı bir zafer getireceği yönündeki açıklamasını çok yanlış bulduğunu söyledi.

AB’nin denge konusunda daha dikkatli davranması gerektiğini savunan Kosor, “Ukrayna’ya yeşil ışık yakmakla bir bölge tamamen ihmal edilip aşağılandı. Burada öncelikle Bosna Hersek‘ten bahsediyorum. Orada da kanlı bir savaş yaşandı. Uluslararası toplumun günahlarını hatırlayalım…” diye konuştu.

Kosor, AB kurumlarındaki Hırvat temsilcilerin Bosna Hersek’in statüsüne dikkati çekmesi gerektiğini belirterek, “Aksi halde Dayton Barış Anlaşması’ndan bu yana sarf edilen tüm çabanın boşa çıktığı kanaatine varırız. Bunun sonuçları kötü olurdu. AB’nin masadaki gerçeklerle yüzleşmesinin tam zamanı olduğunu düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

Kosor, son olarak, açıklamasının yanlış yorumlanmaması gerektiğini ve Ukrayna’nın da desteğe ihtiyaç duyduğunu sözlerine ekledi.

 

Kaynak: Balkan News 

YORUM BIRAKIN