Balkan Göçmenleri Platformu | BGP

FRANSA CUMHURBAŞKANI BULGARİSTAN'DA

Bulgaristan’a dün akşam gelen Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel ve eşi Brigitte Macron, bugün Varna’da bulunan Evksinovgrad Rezidansı’nda Cumhurbaşkanı Rumen Radev ve eşi Desislava Radeva tarafından resmi törenle karşılandılar. Daha sonra Bulgar mevkidaşı Rumen Radev ile bir araya gelen Emmanuel Makron, görüşmeden sonra yapılan basın toplantısında, ”Bulgaristan, kriterleri yerine getirmiştir ve Schengen Bölgesine üye olabilir” diye kaydetti. 
Makron, “Üç temel konuda aynı görüşteyiz” dedi. Bu konuların düşük ücretli işçilerin geçici görevle Batı Avrupa ülkelerine gönderilmesi, Avrupa Birliği’nin (AB) ortak savunma politikası ve göç kontrolünün arttırılması olduğu anlaşıldı. 
Makron, üçüncü konunun bir parçası olarak devletimizin Schengen’e girmek için kriterleri yerine getirdiğini, serbest dolaşım alanına katılması ve yasal göçün düzenlenmesine yönelik diyaloga katılması gerektiğini kaydetti. 
Cumhurbaşkanı Radev, “Bulgaristan, Fransa ile stratejik ilişkileri konusunda sorumlu davranıyor ve bu ilişkilere yeni bir anlam katmayı umuyoruz. Cumhurbaşkanı Makron ile Bulgaristan’ın Silahlı Kuvvetlerinin modernizasyonu ve modern silah sistemleri elde etmekle ilgili savunma alanında iki ülke arasında varılan işbirliğinden dolayı memnuniyetimizi ifade ettik” dedi. 
Bu hafta Bulgar basını Varna şehrinde Makron ile yapılacak temaslarda konulardan birinin Fransız şirketlerinin Bulgaristan ordusunda yer alan her çeşit askeri birliklerin modernizasyonuna yönelik projelere iştirak etmesi imkanı ile ilgili olacağını yazmıştı. 
Bulgaristan Cumhurbaşkanı, Makron’u Merkez ve Doğu Avrupa ülkelerine ziyaretlerinin ana konusu olan AB’de düşük ücretli işçilerin daha fakir ülkelerden daha zengin ülkelere geçici görevle gönderilmesi konusunda da destekledi. 
Radev, “İşçilerin haklarının korunacağı, çalışma koşullarının iyileştirileceği ve daha yüksek yaşam standardına yol açacak yasal düzenlemelere ihtiyaç duyulduğu görüşüne katılıyorum. AB’ne yeni üye olan ülkelerde işletme, banka şubeleri, zincir mağazalarda çalışan işçilerin ücretleri, AB’nin eski üyeleri olan ülkelerde aynı miktarda ve kalitede çalışan işçilere göre birkaç kat daha düşük” diye kaydetti. Bulgaristan’da bu sorunları çözmeye yetkili hükümetin olduğunu söyledi. 
Destek için Radev’e teşekkür eden Makron, “ Üç temel konuda görüşlerimiz örtüşüyor. Onlardan biri AB’de işçilerin geçici görevle başka bir AB ülkesine gönderilmesine ilişkin direktifin reformize edilmesidir. Bu direktifin amacı bizim vatandaşlarımızın yaşam standardının daha yüksek olmasıdır. İkinci konu savunma ile ilgilidir. Kapsayıcı işbirliği yönünde çalışma azmine sahibiz” dedi. 
Fransa Cumhurbaşkanı, “Uzlaşma olan üçüncü konu da göç ve kontrolün artırılmasıyla ilgilidir” dedi. 
Makron’un ifadelerine göre Bulgaristan, Schengen Bölgesi’ne dahil edilmeli ve göçün düzenlenmesine yönelik diyalog sürecinde yer almalıdır. 
Daha sonra Makron, Başbakan Boyko Borisov ile bir araya geldi. Görüşmeden sonra ikisinin Varna Nikola Yonkov Vaptsarov Deniz Kuvvetleri Okulu Navizgasyon Simülatörleri Merkezi’ni ziyaret etmesi bekleniyor. 

                                                                                                            Kaynak : Kırcaali Haber

YORUM BIRAKIN