Balkan Göçmenleri Platformu | BGP

"SREBRENİTSA" DÜNYAYA TANITILACAK

 1995 yılında Sırplar tarafından Boşnak Müslümanlar üzerinde yapılan ve 2. Dünya Savaşı’ndan sonra insanlık tarihinin en kanlı olayı olarak kayıtlara geçen Srebrenitsa katliamı, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin de desteğiyle önümüzdeki yıldan itibaren çok yönlü bir şekilde dünya ülkelerine tanıtılacak. Talebin Bosna Hersek Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan geldiğini ve şimdiden hazırlıklara başladıklarını söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, “Çalışmalar tamamlandığında, inşallah tarihin en kanlı katliamlarından birini daha duymayan kalmayacak” dedi. Srebrenitsa üzerine yapılacak tanıtım çalışmaları için Bursa’ya gelen Bosna Hersek Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Nusret Abdibegoviç ise Başkan Altepe’yi ziyaret ederek ülkesindeki Müslümanlara verdiği destekler nedeniyle teşekkür etti.
1995 yılında Srebrenitsa’da yaşanan ve Sırp milislerin en az 10 bin Müslümanı şehit etmesiyle sonuçlanan katliam, önümüzdeki yıldan itibaren tüm yönleriyle birlikte dünyanın 193 ülkesinin tamamında tanıtılacak. Bugüne kadar sınırlı faaliyetlerle süren çalışmalar, atılacak yeni adımlarla birlikte çok daha etkin bir hal almış olacak. Katliam için hazırlanan projeyi değerlendirmek için Bursa’ya gelen Bosna Hersek Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Nusret Abdibegoviç, Başkan Altepe’yi ziyaret etti. Ankara Yolu’ndaki başkanlık binasında yapılan görüşmede, 2018 anmaları için yol haritası belirlendi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Abdibegoviç’i kabulünde yaptığı konuşmada, dost ve kardeş olan Bosnalı Müslümanların her zaman için yanlarında olduklarını ifade etti. Dünya tarafından da tescillenen, tarihin en kanlı olayları arasında gösterilen Srebrenitsa katliamının unutturulmamasının en büyük hedefleri olduğunu kaydeden Başkan Altepe, “21. asırda gerçekleşen en kanlı olay. Binlerce Müslüman vahşice şehit edildi. Yaşanan olaylar üzeri örtülecek, gizlenecek cinsten değil. Bunu herkes gördü ve ne yaşandığını, niyetin ne olduğunu herkes biliyor. Ortaya çıkan vahşet tüm belgeleriyle ortada. Bunun çok iyi bir şekilde dünyaya tekrar tekrar anlatılması gerekiyor” dedi. Bursa’nın Srebrenitsa katliamına neden olan katilleri gönüllerde tekrar tekrar yargılatmak için üzerine düşeni dün olduğu gibi bugün de yerine getirdiğini, yarın da yerine getireceğini söyleyen Başkan Altepe, “Önümüzdeki yıl yapılacak şehitleri anma törenlerine çok daha kapsamlı bir şekilde hazırlanıyoruz. Bunun yanında, Bosna Hersek Diyanet İşleri Başkanlığı’nın katliamın dünya milletlerine anlatılması yönünde hazırladığı projenin en güçlü çözüm ortağıyız. İnşallah hem Türkiye hem Bosna bu konuda hedeflediği sonuçlara ulaşacak. Bunun için bir nefer gibi çalışacağız” diye konuştu.
Bosna Hersek Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Nusret Abdibegoviç ise ülkesine ve halkına verdiği destekler nedeniyle Başkan Altepe’ye teşekkür etti. Srebrenitsa’nın Bursa’nın sağladığı avantajlarla her sene geleneksel bir şekilde hatırlandığını kaydeden Abdibegoviç, katliamın daha etkin anlatılması yönünde bir proje hazırlığında olduklarını söyledi. Yaşananları Dünyanın 193 ülkesinde bulunan toplulukların gönüllerine nakşetmek için alt yapı oluşturduklarını söyleyen Abdibegoviç, “Allah izin verirse, Bursa’nın da desteğiyle biz bu işin üstesinden geleceğiz. Daha önceki işlerimiz lokal idi. Bu iş ise global bir nitelik taşıyacak. Tamamına erdiğinde, inşallah bunun değerini hepimiz anlayacağız” şeklinde konuştu.
 

  •  
  •  

YORUM BIRAKIN