Balkan Göçmenleri Platformu | BGP

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan Bulgaristan'da

BULGARİSTAN
Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Bulgaristan Başbakanı Başbakan Boyko Borisov'u ziyaret etti
Bulgaristan Başbakanlık Basın Merkezinden yapılan açıklamaya göre ziyarette, Bulgaristan ve Türkiye arasındaki ticaret ve ekonomik iş birliğinin geliştirilmesi ve yoğunlaştırılması konusu görüşüldü..Başbakanlık konutunda yapılan  Görüşmede ikili ticaret, yatırım ve inşaat gibi farklı sektörlerdeki ilişkilerin derinleştiği vurgulandı.
Başbakan Borisov ve Türkiye Ticaret Bakanı Pekcan, Bulgaristan-Türkiye İş Konseyleri kapsamında iyi çalışmalar yapıldığını ve Bulgar-Türk Hükümetler arası Ekonomik İş birliği Komisyonu'nun başarılı çalışmalar yaptığını kaydettiler. 
2017 yılında Türkiye'ye yapılan ihracat 2,077 milyar avro tutarında olup, %10'luk bir artışla toplam ihracatın %7,8'ini oluşturdu. Türkiye'den yapılan ithalat ise 1, 906 milyar avro tutarında olup, %17,3'lük artışla toplam ithalatın %6,3'ünü oluşturdu. Aynı dönemde ikili ticaret hacmi, 3,984 milyar avrodur. Türkiye, Bulgaristan’ın en fazla ihracat yaptığı ülkeler arasında Almanya, İtalya ve Romanya'dan sonra dördüncü ve en fazla ithalat yaptığı ülkeler arasında Almanya, Rusya, İtalya ve Romanya’dan sonra beşinci sırada yer almaktadır.
2017 yılında Türkiye’nin Bulgaristan’daki yatırımları 81,1 milyon avro tutarında gerçekleşti. Bulgaristan’da faaliyet gösteren Türk firmalarının ilgisi, ülkemizin ulaşım ve enerji altyapısının, konut, ticaret ve ofis binalarının inşaatına ilişkin projelerin yanı sıra bankacılık sektörü ile ilgili projelere yoğunlaşmıştır. Gıda, kimya ve tekstil endüstrileri de geniş yatırım fırsatları sunuyor. Türkiye'nin çok güçlü bir geleneğe sahip olduğu ve dünya üretiminde pay sahibi olduğu bir sektör olan otomotiv yedek paça üretimi yapan daha fazla şirketin, ülkemiz pazarına girme potansiyeli var.
2017 yılında Bulgaristan 636 046 Türkiye vatandaşı tarafından ziyaret edildi ve bununla Türkiye’den gelen turist sayısında % 12,5 oranında artış kaydedildi ve Türkiye, Yunanistan, Romanya ve Almanya'dan sonra turist sayısında dördüncü sırada yer aldı.

 

 

     

YORUM BIRAKIN