Balkan Göçmenleri Platformu | BGP

Türkiye ve Bulgaristan çifte vatandaşları PCR testine tepkili

Türkiye ve Bulgaristan vatandaşlığını taşıyanlar pasaport yenileme işlemi için Bulgaristan'a gitmeleri gerekiyor. Bulgaristan vatandaşlığını yeniden elde etme adına  "OTURUM BELGESİ"  almış olan çeşitli tarihlerde Türkiye'ye göç etmiş kişilerin Bulgaristan'a gidip gelmeleri zorunlu.
Pandemi nedeniyle sınır kapılarının kapatılması sonucu gidiş gelişler durdurulmuştu ve gidiş geliş yapma zorunluluğu olan insan sayısı büyük rakamlara ulaşarak birikti.
Haziran sonu Temmuz başı Bulgatistan'ın  test karşılığı karantinasız ziyaretlere kapıları açınca yoğun şekilde işlemlerini yaptırmak için insanlar Bulgaristan'a gitmeye başladılar.
Türkiye'den yurt dışına çıkacaklar için  test ücreti tutarı 110 TL  olarak belirlenmişken , 14 Ağustos gününden itibaren rakam 250 TL olarak uygulanmaya başlandı. Bulgaristan VATANDAŞLIĞI ve OTURUM sahibi olan  yüzbinlerce insan mağdur durumda. 
İnternet sitemize gelen tepki dolu mesajlarda insanlar  Bulgaristan’ın, uyguladığı PCR testinin kaldırılmasını istiyorlar. Tepkilerde şu ifadelere yer veriliyor, "Bulgaristan bir çok ülkeden bu testin uygulanmasını istemezken, neden komşusu olan Türkiye’de yaşayan kendi vatandaşlarına test yaptırıyor , bir ailede en az dört kişi olduğunu düşünsek sadece test uygulaması 1000 TL yapıyor diğer zorunlu ödemelerle beraber toplamda ortaya büyük rakamlar çıkıyor. Pandemi nedeniyle ekonomik durumların kötü olması,  insanların geçim sıkıntısı içinde olduğunu da dikkate alarak Bulgaristan Devletinden Türkiye’de yaşayan Bulgaristan vatandaşlarından istediği PCR testinin sonlandırmasını istiyoruz".
Öte yandan Bulgaristan'da hükümetin istifası için eylemler devam ederken , en kısa zamanda yapılması istenen erken genel seçimlerin sonuçları kestirilemiyor. DPS  (HÖH) Hak ve Özgürlükler Hareketi partisinin belirleyici ve kilit parti olması bekleniyor. 
Hükümetin Türkiye'de yaşayan VATANDAŞLARINA ve OTURUM sahibi kişilere uyguladığı TES zorunlulğu konusu hakkında henüz HÖH Başkanı ve Milletvekillerinden bir açıklama gelmedi.

BGP Balkan Göçmenleri Platformu
gocmenplatformu.com

YORUM BIRAKIN