Balkan Göçmenleri Platformu | BGP

YAKOVA RÜŞTİYESİ YENİDEN ÖĞRENCİLERİNE KAVUŞACAK

TİKA Yakova'da Osmanlı dönemine ait Rüştiyeyi restore edecek .Bu önemli gelişmeyle ilgili TİKA Kosova Koordinatörlüğünden gelen basın açıklamasında şu ifadelere yer veriliyor:
 Kosova’da ortak kültürel mirasa sahip çıkmaya devam eden Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Yakova’da Osmanlı döneminde inşa edilen Rüştiyeyi restore ederek öğrencilerine kavuşturuyor.
2014 yılında Yakova Belediye Başkanı Mimoza Kusari Lila ve TİKA temsilcileri ile gerçekleştirilen görüşmeler neticesinde Kültürel Miras Yapısı olan Mektebi Rüştiyenin restore edilmesi görüşülmüştü. Sn. Lila’nın yaptığı talepte Rüştiyenin Yakova Belediyesi için önemine vurgu yapılarak Rüştiyenin Sanat Okulu olarak öğrencilerin hizmetine tekrar sunulması ile genç yeteneklerin daha güzel ve sağlıklı bir ortamda gelişmelerine olanak sağlanabilmesini umdukları ifade edilmişti. 
Şehrin eski ve yeni bölgesini bağlayan konumda olan Rüştiye, Kosova ve Türkiye’nin ortak kültürel mirası temsil eden şehirdeki eserlerinden sadece biri. Birçok neslin eğitim gördüğü Rüştiyede öğrenci sesleri TİKA sayesinde yeniden yankılanacak. Tekrar faaliyete geçmesi için çalışmalar yapılacak olan Rüştiye’nin restorasyon projelerinin hazırlanması için ihale TİKA tarafından gerçekleştirildi. 
1896 yılı Kosova Vilayetine ait Salnameye göre Yakova şehrinde bulunan ve Osmanlı Devleti tarafından kurulan iki katlı kâgir rüştiye binası ampir üslubuyla inşa edilmiş. Dörtgen biçiminde olan Rüştiye binasında 9 oda bulunmakta ve dıştan sıvalı olan bina yeni bir çatıyla örtülü. Aslına uygun olarak restore edilecek Rüştiye için projelendirme hazırlıklarının bu yıl tamamlanması ve gelecek yıl çalışmalara başlanması planlanıyor.

                                                                                                                                                                                                                                                           
                                                                                                                                                                                                                        Kaynak : Kosova Haber
 

YORUM BIRAKIN