Balkan Göçmenleri Platformu | BGP

Yunanistan’dan Almanya’ya büyük baskı: Türkiye’ye sakın satmayın

Yunanistan Başbakanı Kyriakos Mitsotakis, Almanya’nın Türkiye’ye 6 adet Reis sınıfı (214) denizaltı satmasından endişeli olduklarını söyledi.

Türkiye’ye karşı ciddi bir silahlanma süreci başlatan Atina hükümeti, Fransa’dan Rafale alıp ABD’ye F-35’ler için talepte bulunmuştu. Ege ve Doğu Akdeniz’de Türkiye’ye karşı üstünlük kurma peşindeki Yunanistan, Türkiye’nin diğer ülkelerden almaya çalıştığı silah sistemlerine ise engel olma derdinde.

Başbakan Kyriakos Mitsotakis, Doğu Akdeniz’deki Oruç Reis krizi sırasında Türkiye’ye silah ambargosu uygulanması talebini AB Zirvesi’ne taşımış, ancak beklediği desteği bulamamıştı. Yunan basını, Ankara’ya yaptırımları engelleyen ülkenin Almanya olduğunu her fırsatta dile getirerek, Berlin’e karşı sert bir tutum sergiliyor.

Katıldığı bir toplantıda konuşan Kyriakos Mitsotakis, Almanya’nın Türkiye’ye 6 adet Reis sınıfı (214) denizaltı satmasından endişeli olduklarını söyledi. Türkiye’nin S-400 alımı nedeniyle F-35 programından çıkartılarak yaptırıma uğratılmasını örnek veren Yunan Başbakan, “Almanya Türkiye’ye saldırı denizaltıları ihraç etmeyi planlıyor. Bu bizi endişelendiren bir konu” dedi.

YUNAN BAKAN TELEFONDA “HAYIR” CEVABINI ALMIŞTI

Geçtiğimiz günlerde Almanya Savunma Bakanı Annegret Kramp-Karrenbauer, Türkiye’nin sipariş ettiği 6 adet denizaltının verilmemesi ya da teslimatın geciktirilmesini isteyen Yunan mevkidaşı Nikos Panagiotopoulos’a telefonda “Nein (Hayır)” cevabını vermişti.

UÇAK GEMİLERİ DOĞU AKDENİZ’E İNİYOR

Yunanistan ile Fransa arasında 18 Rafale savaş uçağının satışının yapıldığı gün, Fransa Savunma Bakanı Florence Parly, uçak gemileri olan Charles de Gaulle’yu Türkiye’ye karşı Doğu Akdeniz’e göndereceğini açıklamıştı. Yunanistan’ın en prestijli gazetelerinden Kathimerini de İngiltere’nin HMS Queen Elizabeth isimli uçak gemisini Doğu Akdeniz’e göndereceğini ve burada Atina ile gerçekleştirilecek ortak tatbikata katılacağını duyurmuştu.

YUNANİSTAN’IN SİLAHLANMA PROGRAMI

2020 Eylül’ünde Yunanistan Başbakanı Kiryakos Mitsotakis, 11,5 milyar euroluk savunma programıyla, önümüzdeki 5 yıllık dönemde Yunan ordusunun modernizasyonun hedeflendiğini açıklamıştı. Bu program kapsamında, 4 yeni fırkateyn alımı, 4 fırkateynin modernizasyonu, 4 donanma helikopteri, karadan havaya füzeler, İHA alımı, Fransa’dan 18 adet Rafale alımı ve F-16 savaş uçağı filosunun 2027’ye kadar modernizasyonu planlanıyor. Yunan hükümetinin F-35 alımı isteği de var. Atina, 24 adet F-35 savaş uçağı satın almak üzere Kasım ayında ABD’ye niyet mektubu göndererek resmi başvuru yapmıştı. Ayrıca tam zamanlı görev yapacak 15 bin profesyonel askerin beş yıl içinde orduya alınması öngörülüyor.

 

Haber 7

YORUM BIRAKIN