Balkan Göçmenleri Platformu | BGP

Kosova’da Reçak katliamı 22. yılında anıldı

Kosova savaşında Sırp güçleri tarafından gerçekleştirilen en büyük katliamlardan biri olan Reçak katliamının 22. yılı. katliamın yıldönümünde kurbanların mezarlarını ziyaret eden, devlet ve parti liderleri, Reçak’taki mezarlıklara çelenk bıraktılar.

Reçak köyünde bulunan ve Kosova savaşında Sırplar tarafından katledilen sivillerin anısına inşa edilen anıt kompleksi ve kurbanları mezarları bugün devlet ve siyasi parti liderleri tarafından ziyaret edildi. Anıt kompleksini Vetevendosje Lideri Albin Kurti ile birlikte ziyaret eden Cumhurbaşkanı Vekili Vjosa Osmani, “Bugün, tüm insanlık tarihindeki en korkunç katliamlarından biri olan Reçak katliamının 22. yılı. Aslında burası, Sırbistan’ın Arnavutları yok etme niyetinin kanıtlandığı yerdir. Buradan bu gerçeği yüksek sesle söylemek zorundayız, özgürlüğe düşen adaleti talep ediyoruz. Soykırım kanıtı ülkemizin her yerinde görülebilir” dedi.

Reçak kurbanlarının mezarlarını ziyaret edenler arasında mevcut Başbakan Avdullah Hoti de vardı. “adalet bazen gecikmeli olsa da sağlanır” diyen Hoti, suçlular cezalandırılmadığı sürece kurbanların ruhlarının huzur bulmayacağını söyledi.

Anıt kompleksi ve kurbanları mezarları PDK Genel Başkan Vekili Enver Hoxhaj, NİSMA Genel Başkanı Fatmir Limaj ve diğer siyasi parti liderleri tarafından da ziyaret edildi.
Kosova savaşında, Ştimle belediyesine bağlı Reçak köyünde 15 Ocak 1999 tarihinde Sırp paramiliter, polis ve askeri güçleri tarafından, aralarında çocuk, kadın ve yaşlıların da bulunduğu silahsız 45 sivil katledildi.

Reçak’ta gerçekleştirilen katliam, o dönem Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Başkanı Büyükelçi Willam Walker tarafından dünyaya duyurulmuştu.

 

Kosovaport

YORUM BIRAKIN