Balkan Göçmenleri Platformu | BGP

"19 Mayıs Cebel Günü" kutlamaları yoğun katılımla yapıldı

19 Mayıs 1989 tarihinde Cebel'de  asimilasyona karşı yapılan direnişin 33'üncü yılında anma etkinlikleri düzenlendi.
Bilindiği üzere 1984-1989 döneminde komünist Jivkov rejimi tarafından Türk ve Müslümanlara  isim değiştirme , Ana dilini kullanma yasağı  ve dini vecibelerin yerine getirilmesi yasağı uygulanmıştı.
Cebel ve etrafındaki köylerde yaşayan  Türkler  bu zulümlere karşı ayaklanarak, 1989 yılı 19 Mayıs günü tüm köylerden insanlar Cebel'e akın akın gelerek direnmiş ve seslerini tüm dünyaya duyurmuştu.

Anma etkinlikleri Cumartesi günü çok sayıda gösteri , yarışmalar ve konserle devam ettikten sonra , Pazar günü mevlid ve resmi törenlerle devam etti.

Cebel Belediye Başkanı Necmi Ali ve Belediye Meclis Başkanı Seyfi Mehmedali'nin ev sahipliğinde yapılan etkinliklere HÖH Genel Başkanı Mustafa Karadayı , HÖH milletvekilleri , belediye başkanları , belediye meclis üyeleri  ve parti yöneticileri katıldılar. 

Türkiye Bulgaristan Sofya  Büyükelçisi Aylin Sekizkök, Türkiyeden AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Efkan Ala, AK Parti Bursa Milletvekili Emine Yavuz Gözgeç, AK Parti İl Başkan Vekili Mustafa Yavuz, Bursa Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz ve beraberindeki heyet, CHP Bursa Milletvekili Prof. Dr. Yüksel Özkan , Yıldırım Belediyesi CHP Meclis Üyeleri Servet Çağıl , Oktay Altun ve partililer, Bal-Göç Onursal Başkanı Turhan Gençoğlu, BRTK Başkanı Sabri Mutlu , BGF Başkanı Kader Özlem , Bursa'da bulunan çok sayıda dernek başkanı ve temsilcileri , yurt dışında yaşayan Cebel'liler etkinliğe katıldılar.

Belediye Başkanı Necmi Ali yaptığı açılış konuşmasında Cebel ve köylerine yapılan hizmetlere ağırlık verdi.

HÖH Genel Başkanı Mustafa Karadayı konuşmasında özetle şu ifadeleri kullandı, “Erken seçime hazırız. Bulgaristan'ın Avrupa-Atlantik değerleri doğrultusunda politika izleyen bir hükümete ihtiyacı var. Burada, bu meydandan çok yüksek sesle söylemeliyiz ki biz erken genel seçimlere hazırız. Covid-19 krizi sonrası ve Ukrayna'daki savaşın yaşandığı bu zor zamanlarda Bulgaristan'ın değerlere, homojen bir yapıya sahip bir hükümeti olmalı. Bulgaristan'ı Avrupa-Atlantik değerleri doğrultusunda politika izleyen bir hükümet yönetmeli. Bulgaristan, böyle bir hükümete ihtiyaç duymaktadır. Bulgaristan vatandaşlarının iktidarın net bir yönde politika izlemesine ihtiyacı var. Bulgaristan’daki iş dünyasının, hükümetin net davranışına ve desteğine ihtiyacı var. Bulgaristan vatandaşlarının hükümetin desteğine ihtiyacı var. Ve bugün Bulgaristan böyle bir hükümete sahip değildir” diye kaydetti. HÖH lideri, “Bulgaristan'ın Avrupa-Atlantik değerleri doğrultusunda politika izleyen bir hükümete sahip olması için erken genel seçimlere hazırız. Bulgaristan'da istikrar olması, krizleri aşabilmemiz, İş dünyasının ve vatandaşların desteklenmesi için bunu istiyoruz”




Bir 11 kişi, ayakta duran insanlar ve açık hava görseli olabilir

Bir 1 kişi, ayakta ve açık hava görseli olabilir
Bir bir veya daha fazla kişi ve ayakta duran insanlar görseli olabilirBir bir veya daha fazla kişi ve ayakta duran insanlar görseli olabilir
Bir 1 kişi, ayakta ve açık hava görseli olabilir


YORUM BIRAKIN