Balkan Göçmenleri Platformu | BGP

RUMELİSİAD BASIN AÇIKLAMASI

Basın Açıklaması
Kamuoyuna Saygıyla
16 Eylül 2020 tarihli Haber Türk TV’deki Teke Tek isimli programda Suriyeli sığınmacılar sorunu ele alındı ve program konukları sığınmacı sorununu değerlendirdi.
Programda ORSAM Başkanı Prof. Dr. Ahmet Uysal, Suriyeli sığınmacıların durumunu Balkan Türkleri ile bir tuttu ve “Balkan göçmenleri Türk diye gelmedi, buraya sığınmak için geldi. Bunlar göçmendir fakat Türk değildir” ifadelerini kullandı.
Uysal’ın Balkan göçmenlerinin Türk olmadığı, sonradan Türkleştiği yönündeki ifadesi, doğal olarak Türkiye’deki Balkan göçmenleri camiasında büyük bir üzüntüye neden oldu.
Bu sözler maalesef kendisinin Türk tarihini hiç tanımadığını, tarih bilgisinden tamamen yoksun olduğunu ortaya koymaktadır. Sarf ettiği sözler hem Türkiye’de hem de Balkanlar’da yaşayan Türkleri derinden incitmiştir.
Balkanlar çok eski dönemlerden bu yana Türklere ev sahipliği yapmaktadır. 1877’de başlayan 93 Harbi ve sonrasında Balkanlar’da devam eden savaşlar sonucunda soykırıma maruz kalan, esir alınan, maalesef işkencelere maruz kalan biz Türkler adına bu ifadelerin kullanılmasını şiddetle kınıyoruz. Belene kamplarında eziyet edilen binlerce Türk’ün acısını bir an bile hissetmemiş olan bu şahsın hangi vasıfla bu açıklamaları yaptığı manidardır.
Balkanlar’dan buraya göçen insanlar gibi hala orada yaşayan insanların da Türk örfü ve kimliği ile yaşamaya devam ettiğinden dolayı entegrasyon sorunu hiç olmamıştır. Bu sebeple, Suriyeli Arap kültürü ile yaşayan topluluk ile bu insanların mukayesesi mümkün değildir.
Profesör unvanını almak için araştırma yapmak büyük bir gerekliliktir. Ancak Ahmet Uysal unvanını aldıktan sonra bu gereklilikleri unutmuş olacak ki çok kısa bir araştırma ile elde edebileceği Balkanlardaki Türk kimliği ile ilgili bilgileri araştırmaya gerek görmeden kendince ünlü olmak hedefi ile bu tarz saçma beyanlarda bulunma cüreti göstermiştir. Ünlü olmak istiyorsa kendisi için daha magazinsel aktivitelerde yer almasını önerebiliriz.
Ancak Balkan ülkelerinde yaşayan soydaşlarımıza ve oradan anavatana kavuşan bizlere yönelik bu niteliksiz açıklamaları nedeniyle kendisini gerekeni yapmaya davet ediyoruz.
Bu bağlamda, kamuoyunda oluşturulmak istenen algıyı çok tehlikeli görüyor ve tarihsel gerçekleri bir kez daha hatırlatmak gerektiğini düşünüyoruz.
Bu nedenle Prof. Dr. Ahmet Uysal’ın ifadeleri Balkanlardan anavatanlarına dönen binlerce insanı derinden yaraladı. Balkan Türklerinin Türkiye Cumhuriyeti’nin ayrılmaz bir parçası olduğu unutulmamalıdır.
Bununla gurur ve şeref duyuyoruz.

Ömer KUMOVA
RUMELİSİAD Yönetim Kurulu Başkanı

YORUM BIRAKIN