Balkan Göçmenleri Platformu | BGP

Üsküp'te "Uluslararası Yahya Kemal Beyatlı Şiir Şöleni"

MAKEDONYA/ÜSKÜP

Makedonya Kültür Bakanlığı , Makedonya Türk Sivil Toplum Teşkilatları Birliği (MATÜSİTEB) tarafından Üsküp'te "Uluslararası Yahya Kemal Beyatlı Şiir Şöleni" düzenlendi.

Başkent Üsküp'ün Eski Üsküp Türk  Çarşısı'ndaki tarihi Sulu Han'da düzenlenen programa, Makedonya Kültür Bakanı Asaf Ademi ve MATÜSİTEB Başkanı Hüsrev Emin'in yanı sıra Türk kurum ve kuruluş temsilcileri , Türkiye , Bulgaristan Makedonya, Kosova , Kerkük , Azerbeycan , Gagavuzya ve Batı Trakya'dan şairler katıldılar.   

 Asaf Ademi yaptığı konuşmada, Üsküp doğumlu Yahya  Kemal Beyatlı'nın  20. yüzyıla iz bırakmış bir isim olduğunu dikkat çekerek, "İçinde bulunduğumuz çarşının sokaklarında Yahya Kemal Beyatlı'nın izlerini günümüzde de görebileceğinizi söyleyebilirim , kanaatimce şiir bir kelam olmasına rağmen sıradan bir söz değildir. Şiir şaire huzur eden bir ilhamdır. Şair ise bunu mısralara döker." diye konuştu.
MATÜSİTEB Başkanı Emin de etkinliği Yahya Kemal Beyatlı'nın 60. ölüm yıl dönümü vesilesiyle düzenlediklerini kaydederek, "Balkanlar'da, Makedonya'da, özellikle Üsküp'te Türkçe, devamlı farklı sanatsal programlarda, edebi eserlerde anılmıştır ve canlı kalmıştır. Bu akşam da Üsküp'teki Türkçe varlığını bir daha kanıtlamak, pekiştirmek ve canlandırmak adına Türkçe Şiir Şöleni yapıyoruz." ifadelerini kullanarak , etkinliğe destek sağlayan Makedonya Kültür Bakanlığı ve Bakan Ademi'ye teşekkür etti.
 Türkiye'yi temsil eden Türkiye Yazarlar Birliği Şeref Başkanı Mehmet Doğan ,  tarihi bir atmosferde Yahya Kemal'i yad edidiğini vurgulayarak, "Bu şiir şöleni hem Türk dünyasının çeşitli bölge ve ülkelerinden şairleri bir araya getiriyor hem de 60 yıl sonra Yahya Kemal'e dikkat çekiyor." şeklinde konuştu.

 

 

YORUM BIRAKIN