Pazartesi 24 Nisan 2023
Priştine Yunus Emre Enstitüsü tarafından Cumhuriyetin 100. Yılı vesilesiyle Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un baba ocağı Şuşisa’da düzenlenen “100. Yıl” Geleneksel Türk Okçuluğu Kupası heyecanlı anlara sahne oldu.
Yoğun ve coşkulu bir katılım ile düzenlenen programda selamlama konuşması yapan Yunus Emre Enstitüsü Yardımcısı Doç. Dr. A. Kutalmış Yalçın, Cumhuriyet tarihinin önemli bir mihenk taşı ve değeri olan Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un anısına düzenlenen yarışmanın özel bir anlamlı olduğunu ve bu tür yarışmaların genç kuşakların Geleneksel Türk Okçuluğunu tanımasını ve farklı bir beceri kazanmasını sağlayarak Kosova ile Türkiye’nin tarihi ve kültürel ortak bağların daha da güçlenmesi ve halkların birbirine yakınlaşmasına yönelik katkı sunan bir proje olarak önemsediğini söyledi.
Selamlama konuşması yapan Istog Belediye Başkanı sn. Ali Nimanaj ise büyük şairin memleketlisi olmaktan guru duyduklarını ifade etti. Nimanaj, Kosova’nın kalkınmasında ve tanınmasına çok önemli destekleri olan Türkiye Cumhuriyeti’ne teşekkür etti.
Okul Müdiresi, Jehona Visoçi ise bu anlamlı ve bir o kadar değerli etkinliğe ev sahibi yapmaktan dolayı mutluluk duyduklarını vurguladı. Visoçi, Mehmet Akif Ersoy ne kadar Türk Miletlinin bir önemli değeri olsa da o Arnavut toplumu için de bir o kadar önemli bir kişilik dedi.
Priştine, Prizren, İpek, Mamuşa ve Mitrovica’dan gelen kemankeşler erkek ve kadın kategorilerinde olmak üzere 08-13, 14-18 ve 18 üstü olmak üzere 3 ayrı yaş gurubunda yarıştı. Kıyasıya mücadeleye sahne olan yarışmanın kazananı dostluk oldu.
Bağımsızlık yolunda canlarını feda eden tüm şehitlerimizin ve 6 Şubat depremlerinde hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımızın manevi huzurunda, bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklâl Marşlarını okunasıyla başlayan program, dereceye giren kemankeşlere sertifika ve kupa takdimi ile devam etti.
Törene Şuşisa “Mehmet Akif” İ.Ö.O öğrencileri tarafından halk dansları gösterileri ve İstiklal Marşının Arnavutça yorum damga vurdu.
Kaynak: tımebalkan