Balkan Göçmenleri Platformu | BGP

BAL-GÖÇ Kurucu Başkanı Mümin Gençoğlu kabri başında anıldı

07 Şubat 2023 Bursa
 Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği   (BAL-GÖÇ) Kurucu Başkanı Mümin Gençoğlu ölümünün 30. yılında kabri başında anıldı.

Mümin Gençoğlu'nun Emirsultan Mezarlığı'ndaki  anma  törenine aile fertleri, BRTK Başkanı Sabri Mutlu, BAL-GÖÇ Genel Başkanı Emin Balkan, dernek yöneticileri ve üyeleri, eski bakanlardan Faruk Çelik ve Lütfi Kayalar, eski mimilletvekilleri  Ali Kul ve Şevket Orhan, hayatta kalan BAL-GÖÇ kurucularından Zülkef Yeşilbahçe ve Aliosman Cesur katıldılar.

Törende CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Genel Başkan Yardımcısı Parti Sözcüsü Faik Öztrak ,HÖH Genel Başkanı Mustafa Karadayı ve  Cebel (ŞEYH CUMA) Belediye Başkanı Necmi Ali'nin çelenkleri dikkat çekti.

Törende konuşan Mümin Gençoğlu'nun oğlu, eski BAL-GÖÇ, BGF ve BRTK Başkanı halen bu kurumların onursal başkanı Turhan Gençoğlu; “30 sene evvel aramızdan ayrılmış olan, Bulgaristan’dan ceketiyle Türkiye’ye gelip buralarda amelelik yaparak, akabinde Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nda göreve başlayıp oralarda meclis başkanlığına kadar ulaşan, Bursaspor Kulübü Vakıfköy Tesisleri’nin temelini atıp başkanlığını yapan, Bursaspor tarihinde Avrupa kupalarında ilk kez çeyrek final oynatan, BAL-GÖÇ’ü kurarak oradaki kardeşlerimizin ve zalimin dünya kamuoyuna duyurulması ve oradaki kardeşlerimizin Türkiye’ye göçü sırasında çok büyük hizmetleri geçmiş olan, milletvekili olarak Ankara’ya giderken bir trafik kazasında kaybetmiş olduğumuz babamızın, sizin Mümin Aganızın, ruhu şâd olsun. Bu soğuk günde bizleri burada yalnız bırakmadınız. Allah sizlerden razı olsun” ifadelerini kullandı.

Mümin Gençoğlu Kimdir

Mümin Gençoğlu, 1932 yılında Bulgaristan'ın Kırcali bölgesinin Yiğitler Köyü'nde doğdu.  1951 yılında  ailesiyle birlikte Bursa'ya göç eden Gençoğlu, çeşitli işlerde çalıştıktan sonra İnegöl Ticaret Odası'nda memur olarak görev aldı. Kısa süre sonra da Genel Sekreterliğe kadar yükseldi.
Sırasıyla, Belediye Meclis Üyeliği, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanlığı ve Bursaspor Başkanlığı yapan Gençoğlu, ticaret hayatının yanında siyasi hayatını da dernekçi faaliyetlerle sürdürdü. 1984  yılında Bulgaristan'da Türklere karşı başlayan asimilasyon sürecinde orada yaşayan soydaşlarımıza destek olmak, seslerini tüm dünyaya duyurmak amacıyla, Uluslararası Konferans'lara katıldı. Yine aynı amaç doğrultusunda (BAL-GÖÇ) Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneğinin kurulmasına önderlik yaptı ardından  İzmir  ve Kocaelinde  kurulan dernekleri Balkan Türkleri Göçmen ve Mülteci Dernekleri Federasyonu adı altında birleştirdi.

Soydaşlarımıza hizmet etmesinin yanında, Bursa Eğitimine katkı koyarak  Yedi Selviler ve Duaçınarı okullarını yaptırdı. Yine halkımıza hizmet amacıyla, bugünün Haber adıyla yayınlanan, dönemin Hakimiyet Gazetesi ile basın hayatında hizmetler verdi. Bursa ve  ülke ekonomisine büyük katkılar sağlayan Penguen Gıda Sanayi'nin temellerini 1989 yılında oğulları Turhan ve Orhan Gençoğlu ile birlikte attı. BAL-GÖÇ ve BGF  Başkanlığını sürdürürken 1991 yılında siyasete girdi ve Milletvekili seçilerek Türkiye Büyük  Meclis'e girdi , burada göçmenlerin sorunlarını dile getirerek göçmenlerin sesi oldu.

7 Şubat 1993 tarihinde Ankara'ya Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde yapılacak Adnan Kahveci'nin cenaze törenine giderken Sivrihisar, Eskişehir karayolunda geçirdiği şüpheli trafik kazasına  hayatını kaybetti.

WWW.BGP.COM.TR

YORUM BIRAKIN