Balkan Göçmenleri Platformu | BGP

BAL-GÖÇ'ÜN KURULUŞU KUTLANDI

14 Ocak 2023 Bursa 
Balkan Göçmneleri Kültür ve Dayanışma Derneği Bursa   (BAL-GÖÇ)  17 Ocak 1985 kuruluş yıldönümünü kutladı.


Bursa BAL-GÖÇ 38. Kuruluş  Etkinliği 14 Ocak 2023 Cumartesi günü  Bursa Merinos AKKM Yıldırım Bayezid Salonunda gerçekleşti. 
Düzenlenen yemekli etkinliğe protokol olarak, BAL-GÖÇ kurucularından Zülkef Yeşilbahçe, Balkan Rumeli Türkleri Konfederasyonu Başkanı Sabri Mutlu,  Eski Tarım ve Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, AK Parti Bursa Milletvekilleri Hakan Çavuşoğlu, Zafer Işık, Ahmet Kılıç, Refik Özen, Emine Yavuz Gözgeç, CHP Bursa Milletvekili Yüksel Özkan, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş,  Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, Kestel Belediye Başkanı Önder Tanır, Orhangazi Belediye Başkanı Bekir Aydın, AK Parti Bursa İl Başkanı Davut Gürkan, İYİ Parti Bursa İl Başkanı Selçuk Türkoğlu ve CHP Bursa İl Başkanı Turgut Özkan katıldı.

Etkinliğin açılış konuşmasını BAL-GÖÇ Genel Başkanı Emin Balkan yaptı ve özetle şu mesajları verdi; 
“Şimdi bize göçmen diyorlar, muhacir diyorlar. Ne derseniz deyin. Ama ben biz biliyoruz ki atalarımız bize alt kimliklerimizden hiçbir zaman vazgeçmedik Türk’üm dedik, demeye de devam ediyoruz. Özellikle Balkanlar’da şu anda bu kadar göçe rağmen 10 milyon Türk ve akraba topluluğu yaşıyor.

Rahmetli Mümin Gençoğlu liderliğinde 8 büyüğümüz bir araya gelerek BAL-GÖÇ’ü kurdular. BUL-GÖÇ değil, BAL-GÖÇ. O gün için anlamlıydı ama Bulgaristan’daki bu o dönemin totaliter yönetiminin yaptıklarını dünyaya haykıran bir ses oldu. İşte Bal Göç geçmişten bugüne Bulgaristan’daki kardeşlerimizin sesi oldu. Tüm Balkanlar’daki kardeşlerimizin sesi olmaya da devam ediyor. BAL-GÖÇ şimdi Bursa’da, Türkiye’de, Balkanlar ve Avrupa’da saygın, büyük, etkin bir sivil toplum örgütünün olmasının sebebi de o günden bugüne kadar yönetimlerde görev alan arkadaşlarımızın çok üstün başarılarıyla buraya geldi. Bursa Balgöç 10 şubesiyle beraber Bursa’da çevresinde hatta Türkiye’de ve Balkanlar’da marka bir sivil toplum örgütü. O yüzden sorumluluklarını yerine getirmek için biz de 6 aydır yoğun tempoyla çalışma içindeyiz. Bu çalışmaların içinde maalesef yazın zorlu birazcık bir seçim süreci yaşadık. Ama kimseye dargın ve kırgın değiliz. Barış ve birlikte kucak kucağa dostane bir ortamın yaratılması için elimizden geleni yapıyoruz. Umarım bundan sonraki süreçlerde de bu doluluk, bu heyecan her ortamda devam eden birlikte kucak kucağa Bursa’da Balkan göçmenlerine yakışacak bir şekilde yer almayı arzu etmekteyiz.

Bursa için o yıldan bugüne kadar tüm Balkan ülkelerinden göç edenler Bursa’mız, ülkemiz için çok değerli katkıları oldu. Göçmenlerimizin bir özellikleri var. Çalışkan, dürüst, milli ve manevi duygulara gönülden bağlı devletimiz için, milletimiz için elinden geleni yapar, kültürümüze sonuna kadar sahip olan, Atatürk ve ilke ve inkılaplarına da gönülden bağlı bir topluluk. Bursa nüfusunun şu anda yarıdan fazlası Balkanlarla bağlantısı olan insanlar. Yani muhacır dediğiniz kişiler ve bundan da her zaman gurur duyuyoruz.

Bunu da belirtmek istiyorum biz Bursa’ya yerleştik. Keyifle Bursalıyız diyoruz. Bursa’mız için elimizden geleni de yapıyoruz. Şimdi önümüzde 2023 yılı milletvekili seçimleri var.
Eğer demokratik sistem yani yapıya göre görev dağılımı yapılacaksa milletvekili, yerel yöneticilerden biz varız diyoruz. Çünkü hemşehrilerimize güveniyoruz. Bursa’mız için, ülkemiz için uluslararası boyutlarda her görevi almaya hazırız. Biz birlik ve beraberlik içinde olursak bu gücümüzü Bursa’da ve Türkiye’de hissettireceğiz. Göreve geldiğimizde şunu söylemiştik. Biz siyasetin içinde olacağız ama siyaset bizim içimizde olmayacak. İşte bu söylemimiz bizim siyasi farklı bir biçimde hepsinin yer almasını istiyoruz. Bir tek istemediğimiz bir yer var. Bölücü terör örgütünü destekleyen bir siyasi partinin içinde olamayız. Bizden bunu beklemeyin.”

BAL-GÖÇ Derneğinde uzun yıllar yöneticil ve genel başkan olarak görev yapan CHP Bursa Milletvekili Yüksel Özkan yaptığı konuşmasında önemli mesajlar verdi. 

Yüksel Özkan özetle şu şekilde konuştu; “Bu anlamlı geceyi düzenleyen herkesi cani gönülden kutluyorum. Ve kendilerine güçlü bir alkış istiyorum. İzniniz olursa, Genel Başkanımız sayın Kemal Kılıçdaroğlu beyefendinin size özel selam ve sevgilerini iletmek istiyorum. Değerli dostlar! 38 yıllık bir yolculuk. Az değil. Sene 17 Ocak 1985. Çok değerli büyüklerimiz bu derneğin kuruluşunda yer aldılar. Emin arkadaşımın da ifade ettiği gibi bazı büyüklerimiz Hakk’a yürüdü. Onları rahmetle anıyoruz. Başta kurucu başkanımız Mümin Gençoğlu olmak üzere bu 38 yıllık yolculukta ben de sizlerleyim. Beraber 20 yıllık bir yol yürüdüm. Bugün karşınızda ana muhalefet partisinin bir milletvekili olarak hitap ediyorum. Biraz önce Emin arkadaşım 200 yıllık bir göç tarihinden bahsetti. Evet 200 yıllık bir göç. Anadolu’ya gelen bu göçler ana vatana, Bursa’mıza, büyük şehirlere büyük katkı sağladı. Sosyal, ekonomik ve eğitim alanında büyük katkılar sağladı. Bizler hiçbir zaman için ana vatana yük olmadık. Her zaman en büyük hemşehrimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün işaret ettiği gibi muasır medeniyetler seviyesine ülkemizi ulaştırmak için, kavuşturmak için çalıştık ve farkı koyduk, katkı koymaya da devam edeceğiz. Yapılan akademik çalışmalarda 85 milyonun nüfus projesi yapılmış değerli dostlar. Bugünkü 85 milyonun, 27 milyon ile 30 milyon arasında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşımızın Balkanlar’la bir bağlantısı var. Kökeni Balkanlar olması lazım. Bursa’da bu şehirlerden bir tanesi. Arkadaşımız Sayın Başkanımın söylediklerine ve dileklerine ben de katılıyorum sevgili dostlar. Bu güzel gecede sözlerimi çok uzatmak istemiyorum. Sadece sözlerime son verirken şunu vurgulamak istiyorum sevgili dostlar. 100 yıl önce Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün yanında silah arkadaşları olarak bizim büyüklerimiz savaştı. Canlarını verdiler. Bugün Çanakkale’ye gittiğiniz zaman görüyorsunuz ve nice nice Balkan bölgelerinden şehitlerimiz var. Sarıkamış’a gidiyorsunuz aynı. Dolayısıyla 100 yıl önce Kurtuluş Savaşı’nda Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ten silah arkadaşlığı yaptı büyüklerimiz ve cumhuriyetin kurucusu oldu. Her zaman Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi, göğsümüzü gere gere, ne mutlu Türk’üm diyene diyorum. Bu duygu ve düşüncelerle hepiniz. sevgiyle, saygıyla selamlıyorum.” 

WWW.BGP.COM.TR
gocmenplatformu.com

 

YORUM BIRAKIN