balkangocmenleri.com

BALKAN ÜLKELERİ - BULGARİSTAN

Bulgaristan (BILGARİYA), bir önceki resmi adı (Bulgaristan Halk Cumhuriyeti) yeni resmi adıyla Bulgaristan Cumhuriyeti (Republika Bılgariya), Balkanlar’da yer almaktadır. Avrupa Birliği ve NATO tam üyesidir. Güneydoğuda Türkiye, batıda Sırbistan ve Kuzey Makedonya, kuzeyde Romanya, güneyde Yunanistan ve doğuda Karadeniz ile çevrilidir. 110.994 kilometrekarelik yüz ölçümüyle Avrupa’nın en büyük 16. ülkesidir. Balkan, Rodop ve Rila gibi dağlar yüzey şekillerini belirler. Rila Dağı üzerindeki Musala Zirvesi, Doğu Avrupa ve Balkanlar’ın en yüksek doruk noktasıdır. Kuzeydeki Dobruca Ovası ve güneydeki Yukarı Trakya Ovası Bulgaristan’ın en verimli bölgeleridir.

Bulgaristan topraklarındaki en eski toplumları; Neolitik Karanovo,Traklar, Persler, Keltler ve Antik Makedonlar olmuştur ve savaşlar sonrasında, bölgede Roma İmparatorluğu tarafından hakimiyet kurulması ile birlikte bölgede siyasi istikrar sağlanmıştır.
Roma devletinin dağılmasından sonra, bölgede yeniden toprak savaşları olur ve bu verimli  topraklara Ön Slavlar yerleşir.

Tarih 7. yüzyılın sonlarına gelince, Ön Bulgarlar Balkanlar'ı fethettiler ve MS 681’de Birinci Bulgar İmparatorluğu’nu kurdular. Kurulan devlet Balkanlar'ın çoğuna egemen oldu ve Kiril alfabesini yürürlüğe koydu. Birinci Bulgar İmparatorluğu, Bizans imparatoru II. Basil tarafından işgal edilip dağıldığı 11. yüzyılın başlarına kadar sürdü. 1185’teki başarılı bir Bulgar ayaklanması sonucunda İkinci Bulgar İmparatorluğu kuruldu ve II. İvan Asen (1218-1241) döneminde gücünün zirvesine ulaştı. Çok sayıda yıpratıcı savaş ve feodal çekişmeden sonra, imparatorluk 1396’da dağıldı ve yaklaşık beş yüzyıl boyunca Osmanlı İmparatorluğu egemenliğinde kaldı.

93 Balkan Harbi, Üçüncü Bulgar Devleti ve günümüz Bulgaristan devletinin kurulmasına yol açtı. Bundan sonraki yıllarda komşuları ile yaşadığı sorunlar Bulgaristan’ın her iki dünya savaşında da Almanya ile yakınlaşmasına neden olmuştur. Bulgaristan, 1946’da Sovyetler Birliği liderliğindeki Doğu Bloku’nun bir parçası olarak tek partili bir sosyalist devlet hâline geldi. Bulgaristan'da yaşayan Türk halkına yönelik baskıların başlangıcı olan bu tarihten sonra zaman zaman Türkiye'ye göçler yaşanmıştır. 

Komunist rejimin başındaki diktatör Todor Jivkov emriyle,1984 Aralık ayında topyekün Bulgarlaştırma süreci başladı, Ülkede yaşanan ayaklanmalar sonrasında zorunlu göç ile baraber 1989’da iktidardaki Komünist Parti baskılara dayanamadı ve çok partili seçimlerin yapılmasına izin verdi. Bulgaristan 1991 yılında demokratik bir anayasanın kabul edilmesi sonucu yoluna Bulgaristan Cumhuriyeti olarak devam etti. 

BGP.COM.TR

YORUM BIRAKIN