Balkan Göçmenleri Platformu | BGP

Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev, geleneksel iftar yemeğine ev sahipliği yaptı

30.03.2023 Bulgaristan 

Cumhurbaşkanı Rumen Radev,  dün akşam (29 Mart) Müslümanların mübarek Ramazan ayı münasebetiyle her yıl geleneksel olarak düzenlediği iftar yemeğine ev sahipliği yaptı. Cumhurbaşkanı, iftar yemeğinde yaptığı konuşmada, “Bütün insanlığın zorluklar yaşadığı bu imtihan günlerinde ortak evimizi başarıyla inşa etmek ve onu giderek daha fazla barış ve karşılıklı anlayış yeri haline getirmek için öngörü ve bilgeliğe her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var” diye kaydetti.

İftar yemeğine Bulgaristan'daki dini toplulukların, ülkemizdeki diplomatik misyonların temsilcileri, devlet kurumu yöneticileri, tanınmış kişiler, maneviyat, kültür, eğitim ve bilim alanında faaliyet gösteren emektarlar katıldılar.

Radev, konuşmasında geleneksel iftar yemeğinin, Bulgaristan'daki Müslüman toplumunun gelenek ve inançlarına saygının kurumsal bir işareti olarak yerleştiğine dikkat çekti. Cumhurbaşkanı, “Müslümanlar için mübarek Ramazan ayı, müminlerin maneviyatlarını yükseltmek ve ruhlarındaki merhameti ve insan sevgisini uyandırmaya doğru ulvi bir emelle hareket ettikleri bir zamandır” diye vurguladı ve Ramazan ayının empati ve şefkat uyandırmak için bir fırsat olması çağrısında bulundu.

Radev, paha biçilmez kişisel örnekleriyle ülkemizdeki dinler arasında açık ve onurlu diyaloğa aktif olarak katkıda bulunan Bulgaristan'daki ruhani liderlerin rolünü vurguladı. Cumhurbaşkanı, “Cumhurbaşkanı olarak tüm yurttaşlarımızın bayramlarını paylaşmaya, halkımızı birleştiren tarihi gelenekleri hatırlatmaya, Bulgaristan'daki farklı topluluklar arasındaki iyi niyeti teşvik etmeye devam edeceğim” diye belirtti. Radev, Bulgaristan’daki tüm Müslümanlara, aileleri ve yakınlarına sağlık ve esenlikler diledi.

Başmüftü Dr. Mustafa Hacı, yardımın her zaman maddi olmadığını, mutluluğun da sadece maddi başarıdan kaynaklanmadığını vurgulayarak, daha fazla insanlık ve karşılıklı yardımlaşma çağrısında bulundu. Devlet Başkanı’na Bulgaristan'daki Müslüman toplumuna karşı gösterdiği saygıdan dolayı teşekkür eden Başmüftü, “Bu akşamki iftar yemeği, dini inanç ve etnik köken farkı gözetmeksizin tüm Bulgaristan vatandaşlarını bir araya getirdiğinizin göstergesidir” dedi.

Kaynak: Kırcaali Haber




YORUM BIRAKIN