Balkan Göçmenleri Platformu | BGP

Bulgaristan'da erken genel seçimlerde HÖH Partisi tarihi bir başarıya imza attı

Pazartesi, 10 Haziran 2024 Bulgaristan

Bulgaristan’da, 9 Haziran’da eş zamanlı olarak erken genel seçim ve Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde düzenlendi.

Buna göre, seçim sonrası oluşturulacak 240 üyeli 50'nci parlamentoda 7 siyasi güç yer alacak.

Son 3 yılda 6’ncı kez sandık başına giden halk, bu seçimlere ilgi göstermedi. Oy kullanmak zorunlu olmasına rağmen her iki seçime katılım oranı yüzde 31,4 düzeyinde kaldı.

Eski başbakanlardan Boyko Borisov’un lideri olduğu Bulgaristan’ın Avrupalı Gelişimi İçin Yurttaşlar (GERB) partisi, oyların yüzde 24.78'ini aldı, ancak bu partinin tek başına hükümet kurması mümkün olmayacak. GERB’in kazandığı milletvekili sayısı 68.

Diğer bazı siyasi güçlerin aldıkları oy oranları birbirine yakın oldu.

Üyelerinin çoğunluğunu Türk ve Müslümanların oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) partisi, rekora imza atarak oyların yüzde 17,04’ünü aldı ve Parlamentoda ikinci siyasi parti oldu. Son parlamentoda HÖH 36 milletvekili ile temsil edilirken, bu seçim sonrası, milletvekili sayısını 45 olması bekleniyor.

Avrupa Birliği (AB) ve NATO yanlısı Değişime Devam - Demokratik Bulgaristan (PP-DB) ittifakı, yüzde 14,39’luk oy oranıyla Parlamentoda üçüncü sırada yer alacak. Koalisyonun sandalye sayısı 40.  Son parlamento seçimlerinde PP-DB koalisyonunun oy oranı 24,56’ydı.

AB ve NATO karşıtı, Rusya yanlısı Vızrajdane (Yeniden Doğuş) partisi, oyların yüzde 13,77’sini aldı. Sandalye sayısı 38.

Eski komünist partinin siyasi geleneğini sürdüren, Rusya yanlısı Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) oyların yüzde 7,05’ini topladı. BSP’nin sandalye sayısı 19.

Oyların yüzde 5,96 oy ile şovmen Slavi Trifonov’un partisi Böyle Bir Halk Var (İTN) Parlamentoya giren altıncı parti oldu. Sandalye sayısı 17.

Yüzde 4'lük Parlamentoya giriş barajını aşan son parti, yüzde 4,65 oy ile aşırı milliyetçi ve Rusya yanlısı Veliçiye (Yücelmek) partisi oldu. Sandalye sayısı 13.

- AP'ye 17 milletvekili gidecek

Ulusal Meclis seçimi ile birlikte düzenlenen AP seçiminde de ilk belirlemelere göre, 5 siyasi güç milletvekili yollayacak.

Kesin olmayan sonuçlara göre GERB 5, PP-DB 3, Vızrajdane 3, HÖH 3, BSP 2 ve İTN 1 milletvekili gönderebilecek.

Merkez Seçim Komisyonu (MSK), AP seçimlerinin kesin sonuçlarını 12 Haziran’a, genel seçim sonuçlarını ise 16 Haziran’a kadar açıklayacağını bildirdi.

Siyasi gözlemciler, ülkenin sonbaharda yeniden erken genel seçime gidebileceğini ifade ediyor.

Kaynak: Kırcaali Haber


 

YORUM BIRAKIN