Balkan Göçmenleri Platformu | BGP

Bulgaristan'da olağanüstü salgın durumu Temmuz sonuna kadar uzatılıyor

Sağlık Bakanı Kiril Ananiev, Başbakan Boyko Borisov, Maliye Bakanı Vladislav Goranov ve Başbakan Yardımcısı Tomislav Donçev ile görüşmesinin ardından Ulusal Koronavirüs (COVID-19) Kriz Masası ve Sağlık Bakanlığı tarafından düzenlenen basın toplantısında yaptığı açıklamada, “Olağanüstü salgın durumu süresini temmuz ayının sonuna kadar uzatma kararı alındı” diye bildirdi. Bununla salgının seyrine bağlı olarak Bakan Ananiev’in virüsün yayılma riskini azaltmaya yönelik koşullara sahip olma imkanının korunması amaçlandığı anlaşıldı.

Ananiev, ”Ayrıca, anti-salgın önlemlerinin uygulanmasına yönelik kontrolü artırmaya karar verdik ve bölge kriz masalarına kontrolü artırmayı ve gerekirse ilgili bölgede yeni önlemler getirmelerini tavsiye edeceğiz. Onlara toplu etkinliklerdeki insan sayısını en aza indirilmesi talimatı vermelerini önereceğiz” diye ekledi.

Bakan, ”Virüs taşıyıcılarına, hastanelerde yatan virüs ile enfekte olanlara, yoğun bakım ünitelerine yerleştirilenlere karantina altındaki kişilere, koronavirüsün yayılmasına ilişkin ve başka bilgilerin analiz edilmesine devam edilecek” dedi.

Sağlık Bakanlığı Başmüfettişi Doç. Dr. Angel Kunçev, ”Koruyucu maske takmakla ilgili ayrıntılı bir açıklama içeren emirname yayınlanacak” dedi.

Doç. Dr. Kunçev, ”Göreviyle ilgili aktivite söz konusu olduğunda bir kişinin sunum yaparken, bir etkinlikte konuşma yaparken, basın toplantısı yaparken, televizyon programı sunucuları görevlerini yerine getirirken maske takmayabilirler” dedi.

Yurtdışından Bulgaristan'a girebilecek vatandaşlar ve 14 günlük karantina altında olacaklar için bugün veya yarın bir emirname çıkarılacak.

İlaç Malzemeleri İcra Ajansı Başkanı Bogdan Kirilov, ”Bu arada bir Bulgar ekibinin koronavirüse karşı ilaç geliştirme çalışmalarının çok yakında olumlu sonuç vermesi beklendiği bildirildi” dedi. Kirilov, ”Mayıs ayında ilaç denemesi başladı, ekip Bulgarlardan oluşuyor ve 30 hasta üzerinde test ediliyor. Klinik çalışmalar 9 hastanede gerçekleştiriliyor. Ay sonuna kadar birincil sonuçlar hazır olacak” diye ekledi.

Hasta sağlık görevlileri sorulduğunda Sağlık Bakanı, koronavirüsün ortaya çıktığı ilk dönemde ülkemizde sağlık personelinde tespit edilen vaka oranının daha yüksek olduğunu açıkladı. Ananiev, acil tıp merkezlerinin gerekli tüm koruyucu ekipmanlarla donatıldığını, acil yardım ekiplerinin koronavirüs ile enfekte olduğundan şüphelenilen bir hasta olduğuna dair ihbara yanıt verirken diğer hastalıklarda zorunlu olmayan koruyucu ekipman kullanmak zorunda olduklarını belirtti.

Bakan, Sofya Acil Tıp Merkezinde görevli hekimin ölümüyle ilgili olayın araştırılması talimatı verildiğini bildirdi.

Testler hakkında Ulusal Enfeksiyon ve Paraziter Hastalıklar Merkezi Müdürü ve Sağlık Bakanlığı Tıbbi Mikrobiyoloji Danışmanı Prof. Dr. Todor Kantarciev, bir hastanın koronavirüs hastası olduğunu kabul etmek için laboratuvarda yapılan test sonucunun pozitif çıkması ve bir doktor tarafından salgın hastalık göstergeleri ve klinik verilere dayalı teşhis konması gerektiğini belirtti. Hastaneden taburcu olması veya evde tedavisine son verilmesi için hastanın iki PCR testinin sonuçlarının negatif çıkması gerekir.

Prof. Dr. Kantarciev, ”Çoğu zaman hastalarda virüs bir aydan fazla bir süre çoğalmaya devam ediyor, bu yüzden yeni testler yapılır. Ancak her bir pozitif test yeni bir vaka olarak kaydedilmez” diye kesin konuştu.

Bakan Ananiev, her bir kişinin vatandaşlık numarası (EGN) ile kaydedildiğini ve iki kişinin test sonuçlarının örtüşmesinin bir yolu olmadığını ekledi.

Prof. Dr. Kantarciev, ”PCR testi standart bir laboratuvarda düzgün bir şekilde alınan bir malzeme ile yapılırsa ve sonuç pozitif çıkarsa, o zaman bu kişi yüzde yüz virüs taşıyıcısı ve virüsü başkasına da bulaştırabilir demek” dedi.

Prof. Dr. Kantarciev, ”Bugün yapılan testin sonucu pozitif, yarın yapılan testin sonucu negatif çıkarsa pozitif olduğu anlama geliyor. Negatif sonuç, örneğin iyi alınmadığı veya örneğin iyi saklanmadığı ve taşınmadığı ya da örneğin iyi niyetle alınmadığı anlama geliyor. Bizde bir tane referans laboratuvar var ve başka laboratuvarlarda yapılan testlerin beşinin de sonucu negatif çıksa geçerli değil” diye izah etti.

Kaynak: KIRCAALİ HABER

YORUM BIRAKIN