balkangocmenleri.com

Bulgaristan, Şengen bölgesine katılımını reddeden AB'ye tepki gösterdi

09.12.2022  Bulgaristan  

Bulgaristan yönetimi, Bulgaristan’ın Şengen bölgesine katılımını reddeden Avrupa Birliği'ne (AB) tepki gösterdi.

Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev, yaptığı açıklamada, Bulgaristan’ın 2011'den beri Şengen bölgesine katılıma ilişkin gerekli tüm kriterleri yerine getirdiğini belirtti.

Radev, ülkesinin Şengen alanına alınmasının AB sınırını güvenli hale getireceğini kaydederek, "Şengen’e katılımımız Avrupa Birliği’nin dış sınırları daha huzurlu olacak." dedi.

Son iki ayda Bulgaristan’ın dış sınırlarının iki kez teftiş edildiğini belirten Radev, bu teftişlerde hiçbir sorun tespit edilmediğini ve buna rağmen ret kararı verilmesinin kabul edilemez olduğunu kaydetti.

Radev, veto kararı veren Hollanda ve Avusturya'nın kendi çıkarlarına karşı gelmemesi gerektiğini ve birgün Şengen'e katılacaklarını umduklarını söyledi.

Bulgaristan İçişleri Bakanı İvan Semerciev ise ülkesinin Şengen sahasının dışında bırakılmasına tepki gösterdi.

Semerciev, AB ülkelerinin çoğunun Bulgaristan’a destek verdiğini ancak Hollanda ve Avusturya'nın karşı çıktığını anımsatarak, "Çabalarımızı sürdüreceğiz. Sadece iki ülke karşı çıkıyor. AB Konseyi Dönem Başkanlığını devralacak İsveç ile sıkı bir iş birliği yapacağız." diye konuştu.

Avrupa Konseyi İçişleri ve Adalet Bakanları toplantısında, Bulgaristan’ın Şengen bölgesine katılımına ilişkin karar Hollanda ve Avusturya'nın vetosuyla reddedildi.

ÜLKE PROFİLİ

Çok partili sisteme geçmeden önce 45 yıllık komünist geçmişe sahip Bulgaristan, hala Avrupa Birliği’nin (AB) en yoksul üyesi olarak tanımlanıyor.

Künye

Nüfus: 7,17 milyon (2015)

Etnik yapı: (2011 nüfus sayımına göre) Bulgar yüzde 84,8, Türk yüzde 8,8, Roman yüzde 4,9

Dil: Resmi dil Bulgarca. Türk, Roman, Rus, Musevi, Ermeni azınlıklar ana dillerini kullanabiliyor.

Din: Yüzde 83,7 Hristiyan, yüzde 12,2 Müslüman, yüzde 3,7 inançsız

Para Birimi: Leva

Genel Durum

AB’nin küçük ülkeleri arasında yer alan ve yaşam standartları Birlik üyesi ülkelere göre oldukça düşük olan Bulgaristan, aynı zamanda NATO üyesi. 110 bin kilometrekarelik yüzölçümüne sahip ülkede çok sayıda dil ve lehçe konuşuluyor. 

1944 yılında Sovyetler Birliği’nin desteğini alarak Bulgaristan’da kanlı darbeyle iktidara gelen Komünist Parti (BKP) 45 yıl iktidar kaldı. Türk ve Müslümanları asimile etmeye çalışan komünist diktatör Todor Jivkov, 1989 yılında kansız bir darbeyle devrildi. 

Bulgaristan, komünizm sonrası çok partili demokratik dönemde 2004 yılında NATO, 2007 yılında AB’ye katıldı.

Kuzeyde Romanya, güneyde Türkiye ve Yunanistan, batıda Sırbistan ve Makedonya ile komşu ülkenin doğusunda Karadeniz bulunuyor. Bulgaristan’da 4 mevsim yaşanırken, dağ ve deniz turizmi önemli gelir kaynağı olarak nitelendiriliyor. 

Ekonomi

AB, NATO ve Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) üyesi Bulgaristan’ın AB üyesi olduğundan malların, hizmetlerin, sermayenin ve kişilerin Avrupa’da serbest dolaşım hakkı bulunuyor. Bundan dolayı Türk şirketlerinin ürünlerinin AB pazarlarına girişinde köprü veya giriş kapısı rolü oynuyor. Türk şirketleri de Bulgaristan’da AB fonlarından yararlanabiliyor.

Bulgaristan, dünya çapında internet erişim kolaylığı ve hızı bakımından en önde gelen ülkeler arasında yer alıyor. Tarım ve hayvancılık sektörü gelişmiş olan ülkede gıda, sanayi ve turizm sektörleri de ekonomiyi ayakta tutmaya çalışıyor.

Siyasi Durum

1300 yıldan uzun devlet geçmişine sahip Bulgaristan, önce 200 yıl Bizans, ardından yaklaşık 500 yıl Osmanlı egemenliğinde kaldı. Ülke Osmanlı-Rus Savaşı sonunda 1789’da bağımsızlığını ilan etti. 

Bulgaristan çarlık dönemine son verdikten sonra 1944 ile 1989 yılları arasında diktatörlükle yönetildi.

Diktatörlük döneminin son yıllarında 1985-1989 arasında ülkedeki Türk ve Müslüman nüfusunu eritmek amacıyla bir asimilasyon kampanyasına girişen Jivkov rejimi, 450 bin Türkün Türkiye’ye göç etmesine neden oldu. Türklerin etnik bilincini savunmasıyla başlayan komünizm karşıtı hareket çok partili geçişin önünü açtı.

Yolsuzluklarla mücadele ve adalet sisteminde yaşadığı sorunlar nedeniyle sürekli AB tarafından mercek altında tutulan Bulgaristan, hala Schengen ve Avro alanına katılmadı.


Kaynak: AA

YORUM BIRAKIN