Balkan Göçmenleri Platformu | BGP

Bulgaristan ve Romanya ortak Schengen stratejisini görüştü

Salı, 22 Ağustos 2023 

BTA’nın haberine göre, Bulgaristan Başbakanı Nikolay Denkov ile Rumen mevkidaşı Ion-Marcel Ciolacu arasında Atina’da toplantı gerçekleşti.

BTA’nın haberine göre, Bulgaristan Başbakanı Nikolay Denkov ile Rumen mevkidaşı Ion-Marcel Ciolacu arasında Atina’da gerçekleştirilen toplantının öne çıkan konular arasında, her iki ülke için de öncelik olan Bulgaristan ve Romanya’nın Schengen bölgesine kabul edilmesi yer aldı.

Hükümet basın merkezinden alınan bilgiye göre ikili, her iki ülkenin de Schengen’e kabul edilmesi için ortak eylemleri masaya yatırdı. Denkov, Bulgaristan’ın Schengen üyeliği lehine temel argüman olarak Bulgaristan ile Yunanistan ve Bulgaristan ile Romanya arasındaki sınırların kaldırılmasını sundu. Başbakana göre böylece, Avrupa Birliği’nin dış sınırı, yani Bulgaristan ile Türkiye arasındaki sınırın daha iyi korunması için kaynakların serbest bırakılması sağlanacak. Diğer yandan, bu durum, AB üyesi ülkeler arasındaki sınır noktalarında saatlerce bekleyen araç sorununu da çözecek ve karbon emisyonunu da önemli ölçüde azaltacak.

 

İki liderin ele aldığı diğer konular ise, Bulgaristan ile Romanya arasında Tuna Nehri üzerinde yeni köprü inşa edilmesi, Ruse ile Gürgevo arasında feribot hattının hizmete açılması ve Fast Danube projesine ilişkin çalışmaların hızlandırılması.

Kaynak: BNR

YORUM BIRAKIN