balkangocmenleri.com

Bulgaristan ve Romanya, Schengen Dışında Kaldı

09.12.2022   

Hırvatistan'ın 1 Ocak 2023'ten itibaren Schengen Bölgesi’ne katılmak için onay aldığı bildirildi. Avrupa Birliği (AB) İçişleri Komiseri Ylva Johansson'un yaptığı açıklamadan Bulgaristan ve Romanya'nın ise Schengen Bölgesi’nin dışında kaldığı öğrenildi.

Hırvatistan'ın AB Daimi Temsilciliği, Twitter hesabından yaptığı paylaşımında, “Son adım tamamlandı! Konsey'in kararı kabul edildi – halihazırda Hırvatistan'ın 1 Ocak 2023'ten itibaren Schengen Bölgesi’ne kabul edilmesi resmen onaylandı” diye duyurdu.

Çekya'nın AB Konseyi Dönem Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada Schengen Bölgesi’nin on yıldan fazla bir süredir ilk kez genişlediği vurgulandı.

Hırvatistan, Bulgaristan ve Romanya'nın Schengen Bölgesi’ne kabul edilmesine ilişkin madde, bugün yapılan AB İçişleri ve Adalet Bakanları Konseyi'nin gündemine girdi.

Euronews, Avusturya'nın Romanya ve Bulgaristan'ın katılımını engellediğini, Hollanda'nın ise Romanya'nın üyeliğini desteklediğini, ancak Bulgaristan'ınkine karşı çıktığını bildirdi.

Özgür Avrupa Radyosu’nun Romanya şubesinin Rumen hükümetinden kaynaklara dayandırdığı haberine göre, Hollandalılar Bulgaristan'a karşı oy kullandı ve bu Romanya ile birlikte olduğu paketi engelledi. Ardından Rumen temsilciler, yalnızca Romanya için başka bir oylama düzenlemeye çalıştı. Sabah yapılan tartışmalar sırasında Almanya, Avusturya'nın Bulgaristan ve Romanya'yı Schengen'in dışında tutmaya devam etmesi halinde Hırvatistan'ı bloke etmekle tehdit etti.

Johansson, Bulgaristan ve Romanya'nın Schengen Bölgesi’ne kabul edilmemesinden duyduğu üzüntüyü dile getirerek, her iki ülke vatandaşlarına da hitap ederek, Schengen'in bir parçası olmayı hak ettiklerini ve Avrupa Komisyonu'nun yanı sıra neredeyse tüm üye devletlerin güçlü desteğini aldıklarını vurguladı.

Associated Press’in aktardığı üzere AB İçişleri Komiseri, “Romanya ve Bulgaristan'ın katılımına gelince, birlik değiliz ve bu bizi çok zayıf kılıyor ve bu beni üzüyor. Tam Schengen üyesi olmayı hak ediyorsunuz, Schengen Bölgesi’nde serbest dolaşıma erişimi hak ediyorsunuz” diye ısrar etti.

Euronews, “Herkes tarafından beklenen olumsuz sonuç, AB’ye Hırvatistan'dan altı yıl önce katılan hem Romanya hem de Bulgaristan için acı bir siyasi yenilgiyi temsil ediyor” diye kaydetti.

Avrupa Komisyonu, bu yıl daha önce üç ülkenin Schengen'e gecikmeksizin kabul edilmesi için defalarca çağrıda bulundu.

Avrupa Parlamentosu, üç ülkenin yıl sonuna kadar sınır kontrolleri olmadan Avrupa alanına kabul edilmesi için yeni bir çağrıyı onayladı.

Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Margaritis Schinas, Avrupa Parlamentosu üyelerine hitaben konuşmasında, “Son aylarda Avrupa Komisyonu, Sofya ve Bükreş'teki yetkililerin daveti üzerine Bulgaristan ve Romanya'nın hazır olup olmadığına ilişkin iki ek denetime öncülük etti. Bulgaristan ve Romanya bu teftişlerde mükemmel bir performans sergiledi” diye kaydetti.

Hollanda Başbakanı Mark Rutte bu hafta Tiran'da gazetecilere verdiği demeçte, Lahey'in Bulgaristan ve Romanya'yı kabul etmeye "hayır" değil, "henüz evet değil" dediğini söyledi. Bu arada Avusturya temsilcileri, iki ülkenin katılımını desteklemediklerini belirttiler.

Geçtiğimiz birkaç yılda Finlandiya, Danimarka, İsveç ve Belçika gibi daha önce Schengen genişlemesine karşı çıkan ülkeler tutumlarını yumuşatarak olumlu bir sonuç alma şansını artırdı.

Blokta en etkili ülkeler olan Fransa ve Almanya, bu yıl Romanya ve Bulgaristan'a desteklerini dile getirdiler. Ancak bu, Avusturya ve Hollanda'nın direnişini kırmaya yetmedi. Bu ülkeler, Schengen'e katılmak oybirliği gerektirdiğinden dolayı tüm süreci engellemeyi başardılar.

Kaynak: Kırcaali Haber

YORUM BIRAKIN