Balkan Göçmenleri Platformu | BGP

Büyükelçi Mehmet Sait Uyanık, Başbakan Dimitır Glavçev İle Görüştü

Salı, 28 Mayıs 2024 Bulgaristan

Başbakan Dimitır Glavçev ve Türkiye'nin yeni Bulgaristan Büyükelçisi Mehmet Sait Uyanık, yoğun trafik ve trafik sıkışıklığı sorunu nedeniyle önümüzdeki günlerde Bulgaristan-Türkiye sınırındaki Malko Tırnovo sınır kapısını ziyaret edecekler.

Bugün Büyükelçi Mehmet Sait Uyanık’ın katıldığı Bakanlar Kurulu'nda düzenlenen toplantıda sınır kapılarının modernizasyonu ve optimizasyonu için ortak koordineli çabalara duyulan ihtiyaç üzerinde mutabık kalındı. Görüşmelere Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Lüdmila Petkova, İçişleri Bakan Yardımcısı Toni Todorov ve Gümrük Dairesi Müdürü Georgi Dimov da katıldı.

Toplantı sırasında, sınırda yaşanan ciddi sıkışıklık göz önünde bulundurularak, uzmanlar düzeyinde de olmak üzere konuyla ilgili aktif bir tartışma başlatılmasının acil bir ihtiyaç olduğu vurgulandı. Gümrük Ajansı verilerine göre, son 5 yılda Türkiye'den Bulgaristan'a geçiş trafiği %50 oranında artmıştır ve tahminler bu eğilimin devam edeceği yönündedir. Dahası, Kapitan Andreevo-Kapakule Sınır Kapısı şu anda dünyanın en yoğun ikinci sınır kapısıdır ve birinci sırayı alma ihtimali bulunmaktadır. Başbakan Glavçev, en iyi sonuçları elde etmek için hazırlıklı olmak, ortak çaba ve koordinasyon gerektiğini belirtti.

Görüşme sırasında Başbakan Dimitır Glavçev, Bulgaristan ve Türkiye arasındaki dostane ilişkilerin ve NATO müttefiki ve iyi komşular olarak mükemmel etkileşimin altını çizdi. Başbakan, Büyükelçi Mehmet Sait Uyanık'a başarılı ve verimli bir görev diledi. Glavçev ayrıca yasadışı göçü engellemek üzere alınan tedbirler için Türk tarafına teşekkür etti. Başbakan ayrıca Bulgaristan'ın Avrupa düzeyinde AB ile Türkiye arasındaki tüm iletişim kanallarının korunması, genişletilmesi ve yoğunlaştırılmasını destekleyen tutumunu vurguladı. Toplantıda ayrıca ekonomi ve yatırım, savunma, enerji ve turizm gibi alanlarda ikili işbirliğinin arttırılması potansiyeli de vurgulandı.

Kaynak. Kırcaali Haber



 

YORUM BIRAKIN