Balkan Göçmenleri Platformu | BGP

Çamerya Katliamı Unutulmadı: Edirne'de Yunan Konsolosluğuna Siyah Çelenk

Salı, 25 Haziran 2024 Edirne 

Edirne’de Balkan Rumeli Türkleri Konfederasyonu, Edirne Balkan Türkleri Federasyonu ve federasyon üyesi dernekler tarafından Yunanistan Konsolosluğu önüne yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüş sonrasında grup konsolosluğun önüne siyah çelenk bıraktı.
Bir 5 kişi ve yazı görseli olabilir

“BU KATLİAM UNUTTURULAMADI, UNUTTURALIMAYACAK”

Çelenk bırakılmasının ardından konuşan Balkan Rumeli Türkleri Konfederasyonu Başkanı Sabri Mutlu, “Tarihi kara lekelerle dolu olan Yunan toprakları birçok katliama da sahne olmuştur. Mora, Tripoliçe, Navarin, Çamerya katliamları en bariz örnekleridir. Demokrasi savaşı verdiklerini söyleten Yunan politikacılar aslında ülkelerindeki azınlıklara tam bir vahşet yaşatmışlardır. Bugün burada toplanmamızın sebebi Yunanistan'ın 1944-1945 yıllarında Yunanistan'ın Kuzey Batısında Çamerya Bölgesi’nde katlettiği binlerce masum Arnavut Müslüman insanı anmaktır. Bu katliam da unutturulamadı ve unutulmayacak. Yunan Hükümeti ayak oyunlarıyla kendisi için tehlike gördüğü her topluluğu; ya silahla katletmeye, ya da psikolojik baskılarla boyun eğdirmeye tarih boyunca devam etmiştir. Demokrasinin beşiği olarak görülen topraklar aslında katliamlarla kan gölüne dönen topraklar olmuştur” dedi.

Bir 5 kişi ve yazı görseli olabilir

“TÜRK ADINDAN RAHATSIZ OLDULAR”

Mutlu, “Fener Rum Orta Okulu ve Lisesi, Zoğrafyan Rum Lisesi, Gökçeada Azınlık Rum Orta Okulu ve Lisesi. Bunlar ülkemizde faaliyet gösteren birkaç azınlık okulunun adlarıdır. Bu okullarda okuyan da bu ülkenin vatandaşıdır. Bizler Rum, Ermeni okullarını tehlike olarak değil zenginlik olarak görmekte ve devlet adamlarımız gereken desteği de vermektedir. Ya Yunanistan’da? 1983’te başlayıp 2005 yılına kadar Türk adından o kadar rahatsız oldular ki adında Türk kelimesi geçen bütün sivil toplum kuruluşlarına tabela indirmeyle başlayan eziyetleri iç hukukla kapatmaya kadar vardırmışlardır” şeklinde konuştu.

“TÜRK HALKININ SİNİR UÇLARIYLA OYNAMAYIN”

Yunan hükümetine seslenen Mutlu, “2008 Yılında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Yunan Devletini yaptığı bu yanlış sebebiyle suçlu buldu ve Türk adını kullanabileceği yönünde karar verdi. Ancak Yunan hükümeti AİHM kararlarını uygulamıyorum diyebilecek kadar ileri gitmiş ve AİHM kararını tanımamıştır. Gelelim günümüze: Batı Trakya Fenerbahçeliler Spor ve Kültür Derneği’nin Yunanistan toprak bütünlüğünü tehdit eden unsur olarak görmek, komedi türü bir filmde bile olamayacak kadar büyük bir hayaldir. Yunanistan’da Avrupa Parlamentosu seçimlerinde büyük başarı elde eden Dostluk Eşitlik ve Barış Partisi’nin bu başarısı hazmedemeyen kendini bilmezler, yargı kapılarını aşındırmasını da takip ediyoruz. Yunan Hükümetini buradan uyarıyoruz! Ülkenizde demokrasinin varlığına inanmamızı istiyorsanız en başta Lozan Barış Antlaşması’nın ve AİHM’nin verdiği kararlara uymanızı bekliyoruz. 1920-1922 yıllarında Anadolu’da yaşadığınız hezimete sebep olan arkanıza aldığınız güçlere sakın güvenmeyin. Ortada kalırsınız! Batı Trakya’da yaşayan Türk halkının da yalnız olduğunu düşünmeyin! Nerede olursa olsun Türk halkının sinir uçları ile oynamayın! Bizler; bizlere karşı dost olduğunuz sürece dostunuzuz. Düşmanımız olmanızı da asla tavsiye etmiyoruz. Bizler; Çamerya’da, Navarin’de, Tripoliçe’de yapılan katliamları unutmayacağız ve unutturmayacağız” ifadelerine yer verdi.

Kaynak: Batı Ekspres

YORUM BIRAKIN