Balkan Göçmenleri Platformu | BGP

Cumhurbaşkanı ile istişarelerde ikinci gün

Photo: BТА
Salı, 25 Haziran 2024 Bulgaristan

Cumhurbaşkanı Rumen Radev ile hükümet kurulması için yapılan istişarelerin ikinci gününde “Vazrajdane” lideri Kostadin Kostadinov, yeni Halk Meclisi çerçevesinde kabinenin kurulmasının mümkün olduğunu ifade ederek, birinci ve ikinci siyasi güçlerin (GERB-SDS ve DPS) dışında kalan siyasi oluşumların gerekli 121 sandalyeye karşılık 125 sandalyeye sahip olduğunu söyledi.

Kostadin Kostadinov, “Siyasi durumdan çıkışın formülü, Parlamentoda GERB ve DPS ile iktidar olmayacaklarını açıklayan daha fazla partinin olması gerektiğine karar veren, Bulgaristan seçmenleri tarafından belirlendi,” sözlerini kullandı. “Vazrajdane” lideri, eğer birinci ve ikinci siyasi güçler kabineyi oluşturamazsa, kendi oluşumunun hükümet kurmak için üçüncü yetkiyi almaya ve GERB ile DPS’nin dışında herkesle görüşerek, ortak başbakan isminde birleşen, geniş bir hükümet kurmaya hazır olduğunu söyledi.

Kostadinov, seçmen katılımının son derece düşük olmasına değinerek, “Seçmen ilgisizliğinin bir nedeni de siyasal sistemin işleyişinde ciddi sorun oluşturan iki partinin olmasıdır ve bu partiler GERB ile DPS’dir. Bu seçimlerde 500 000’in üzerinde daha az seçmen oyu var,” dedi.

Bir 6 kişi ve Oval Ofis görseli olabilir

Parlamento’da beşinci siyasi güç olan BSP’nin temsilcileri ile gerçekleştirilen istişare toplantısında Borislav Gutsanov, hükümet kurmak için birinci ve ikinci yetki meselesinin artık tükendiğini, ancak üçüncü yetki ile bir teknokrat kabine deneme fırsatının bulunduğunu belirterek, hükümet kurma yetkisini kime vereceğine Cumhurbaşkanının karar verdiğini ve BSP olması durumunda partinin sorumluluğu üstlenmeye hazır olduğunu söyledi.

Parti Genel Başkanı görevini icra eden Atanas Zafirov, seçim sonuçlarının, GERB-SDS’nin dün önerdiği azınlık hükümeti söylemini anlamsız kıldığını belirterek, “BSP’nin önünde iki yol var - biri seyirci olmak, diğeri ise bu süreçlere katılmaya çalışmak,” dedi.

Atanas Zafirov, BSP’nin GERB ile hiçbir şekilde yönetime katılmayacağının altını çizdi.


Kaynak: BNR

YORUM BIRAKIN