Balkan Göçmenleri Platformu | BGP

Cumhurbaşkanı Radev, Yargı Kanunu’nu veto etti

Perşembe, 15 Haziran 2023 

Cumhurbaşkanı Rumen Radev, 2 Haziran'da kabul edilen ve Ulusal Soruşturma Dairesi Başkanlığı ile savcılıkların soruşturma dairelerinin bağımsız organlara ayrılmasını öngören Yargı Kanunu’nda değişiklik yapan kanun tasarısını veto ederek, bir kez daha görüşülmek üzere Meclise geri gönderdi.

Cumhurbaşkanı, kararda belirtilen veto gerekçelerinde bu değişikliklerin Bulgaristan mevzuatında daha önce var olan bir durumu geri getirdiğini ve ceza davalarında yargılama süreci öncesinde soruşturmanın verimli ve şeffaf bir şekilde işlemesi amacıyla 2009 yılında değiştirildiğini vurgulamaktadır. Gerekçe kısmında ayrıca, “Bu şekilde Halk Meclisi, ikna edici argümanlar olmaksızın şimdi Bulgaristan'ın Avrupa Birliği'ne verdiği bir taahhüdü yeniden gözden geçiriyor” diye belirtildi.

Anayasa'nın getirdiği yasaların Halk Meclisi tarafından iki oylama sonucunda kabul edilmesi zorunluluğunun, itiraz edilen hükümlerin kabulünde dikkate alınmadığı da vurgulanmaktadır.

Başsavcı İvan Geşev ile Başsavcı Yardımcısı ve Ulusal Soruşturma Dairesi Başkanı Borislav Sarafov arasındaki kavga nedeniyle Vızrajdane partisi milletvekillerinin verdiği Ulusal Soruşturma Dairesi’nin Başsavcılığı’ndan ayrılmasına ilişkin kanun tasarısı, ilk metinler tartışma yapılmaksızın Meclis Genel Kurulu’ndan geçti. Soruşturma Dairesi’nin savcılıktan ayrı, bağımsız bir organa dönüştürülmesi, çoğunlukla GERB-SDS İttifakı, Vızrajdane, Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) ve Böyle Bir Halk Var (İTN) partisinin bazı milletvekillerinin oylarıyla değişken bir çoğunluk tarafından desteklendi. BSP İttifakı ve PP-DB İttifakı milletvekilleri ise tasarıya karşı oy kullanmayı veya çekimser kalmayı tercih ettiler.

Hemen ardından insan hakları örgütleri, usul ve esasların ihlal edilmesi ve kanun tasarısını verenlerin, kişiler arası çatışmaya hukukun üstünlüğünü tesis etmek yerine baltalayan radikal yasal değişiklik yoluyla yanıt verme güdüleri nedeniyle Cumhurbaşkanı tarafından veto edilmesi çağrısında bulundu.

Kaynak: Kırcaali Haber

YORUM BIRAKIN