Balkan Göçmenleri Platformu | BGP

Glavçev: Bulgaristan - Türkiye sınırındaki göç baskısı %70 oranında azaldı

Perşembe, 17 Ekim 2024  Brüksel
Bulgaristan Başbakanı Glavçev Brüksel'de; "Şu anda Bulgaristan -Türkiye sınırındaki durum, geçen yılın dinamiklerine kıyasla nispeten sakin. Göç baskısı 2024 yılının dokuz ayında bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla %70 daha düşük." Başbakan Dimitar Glavçev Avrupa Konseyi devlet ve hükümet başkanları toplantısına katılmak üzere gittiği Brüksel'de gazetecilere bu açıklamayı yaptı.

Bulgaristan'ın yasadışı göç konusundaki tutumu Avrupa Konseyi'nde savunulacak. Dimitar Glavçev, meslektaşlarına yasadışı geçiş girişimlerinin azalması ve yasadışı geçiş yapanların gözaltına alınması vakalarının artması eğilimi hakkında rapor verecek. Glavçev, “Bu, bu göstergenin çok iyi bir durumda olduğunu gösteriyor. Bunun Avrupa Konseyi'ndeki meslektaşlarımız tarafından rapor edileceğini düşünüyorum” dedi.

Göçmenlerin yerleştirileceği göçmen merkezleri konusu henüz üye devletlerin Avrupalı liderleri tarafından görüşülmedi. Bulgaristan Başbakanı bu fikri destekliyor ve İtalya ve Arnavutluk'ta bu tür ilk örneklere sahip olduğumuza dikkat çekiyor. Bu bağlamda Glavçev, Türkiye ile iyi ilişkilerimizin kilit rolünü vurguladı ve şu anda Türk makamlarıyla sınır koruma alanındaki işbirliğimizin çok iyi olduğunu söyledi.

Başbakan Dimitar Glavçev Orta Doğu'daki çatışmalarla ilgili olarak Bulgaristan'ın itidalli olunması, gerilimin düşürülmesi ve diplomatik yolların kullanılması gerektiği yönündeki tutumunda kararlı olduğunu ifade etti. Başbakan, ülkemizin AB ve Avrupa Konseyi formatlarında iyi karşılandığını çünkü öngörülebilir pozisyonlara sahip olduğunu belirtti.

Basına konuşan Dimitar Glavçev, bu hafta başında Almanya'nın başkentinde düzenlenen Berlin Süreci Zirvesi'nde ele alınan 8 numaralı koridorun inşasının stratejik önemine dikkat çekti.  Glavçev, “8 numaralı koridor İtalya'dan başlayarak Arnavutluk, Kuzey Makedonya, Bulgaristan üzerinden Burgaz ve Varna'ya kadar Batı'yı Doğu'ya bağlamakta ve burada Yunanistan'dan Bulgaristan ve Romanya'ya kadar uzanan ve çok önemli stratejik öneme sahip bir başka koridor olan Güney-Kuzey koridoruyla kesişmektedir. Koridor 8'in önemi giderek artıyor ve mümkün olan en kısa sürede inşa edilmesi gerektiğinden kimsenin şüphesi yok.”dedi.

Kaynak: Kırcaali Haber

 

 



 

YORUM BIRAKIN