Bugün onlarca siyaset adamı, toplumun önde gelen isimleri, dostları ve yakınları Bulgaristan Türklerinin meşalesi merhum şair Nuri Turgut Adalı’yı ölümünün 12. yılında doğup büyüdüğü Kirkovo (Kızılağaç) İlçesi’ne bağlı Ostrovets (Adaköy) köyünde bulunan mezarı başında andılar.
Yapılan anma töreninde Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) Başkan Yardımcısı ve Kırcaali Belediye Başkanı Müh. Hasan Azis, HÖH Merkez Yürütme Kurulu Üyesi ve Kırcaali milletvekilleri Müh. Erdinç Hayrullah, HÖH Kırcaali İl Başkanı Müh. İzzet Şaban, Kırcaali Milletvekilleri Saliha Emin ve Mustafa Ahmet, Ostrovets köyünden Nuri Adalı’nın 73 yaşındaki öğlu Fikret Nuri Turgut, ilde komünist rejim döneminde siyasi tutukluların temsilcileri, ilde HÖH ilçe teşkilatları, belediye başkanları, HÖH Gençlik Kolları ilçe başkanları, HÖH Kadın Kolları teşkilatlarının temsilcileri, Meclis Üyeleri, köy muhtarları ve il sakinleri hazır bulundular.
HÖH Başkan Yardımcısı ve Kırcaali Belediye Başkanı Hasan Azis yaptığı konuşmasında şunları dile getirdi: “Totaliter rejimin en büyük baskı uyguladığı yıllarda Nuri Adalı, temel insan haklarının ihlal edilmesine karşı çıktı ve bu da onun 23 yıl hapis yatmasına ve Bulgaristan Türklerinin Nelson Mandela’sı unvanını almasına sebep oldu. Ölümünden 12 yıl sonra günümüzün en parlak isimlerinden biri olan Nuri Adalı ülkede bulunan azınlıkların hak ve özgürlüklerine ilişkin görüşleriyle hayranlığımızı kazanmaya devam ediyor”.
HÖH Başkan Yardımcısı, Nuri Adalı’nın hayatının, eserlerinin ve görüşlerinin günümüzde de son derece güncel olduğunu ve yurt içinde olduğu gibi yurt dışında da bilinip, yaygınlaştırılmaya devam edilmesi gerektiğinin altını çizdi. Konuşmasının sonunda Müh. Azis, “Nuri Adalı’nın Balkanlarda, Avrupa’da ve dünyada hak ettiği saygıyı göreceğinden eminim” dedi.
Kirkovo’nun Fotinovo (Çakırlı) köyünden üniversite öğrencisi Canan Hasan, katılımcıları ünlü şairin hayatıyla tanıştırdı.
Fotino’daki ilköğretim okulunun öğrencileri Canan Hüseyin, Sinem Ali ve Nazlıcan Halibryam, Nuri Adalı’nın Stara Zagora (Eski Zağra), Vidin ve Belene cezaevlerinde yattığı sırada yazdığı şiirlerinden birkaçını ezbere söylediler.
Nuri Adalı’nın öğlu Fikret Nuri Turgut, “Babam bir halk insanıydı, konuşmayı severdi. Her zaman bana iyi bir insan olmayı ve açık sözlü olmayı öğretti” dedi.
Nuri Adalı’nın anıt taşına çelenk ve çiçek sunulmasının ardından Başmüftü Danışmanı Fikri Sali merhum şair için dua etti. Eski Başmüftü, “Nuri Adalı, Müslüman Türk toplumuna ders veren samimi bir Müslümandı. Bizler birlik ve beraberlik içinde rahmetli Nuri Adalı’nın bize gösterdiği yolda yürümek zorundayız” diye vurguladı.
Anma töreni HÖH Kirkovo İlçe Teşkilatı tarafından organize edildi.
Nuri Turgut Adalı, 1922 yılında Ostrovets köyünde dünyaya geliyor. Fotinovo köyü okulunda eğitimini bitirince babası onu Şumnu Nüvvab Medresesi’ne yazdırıyor. Burada 3 yıl eğitim gördükten sonra çok etkin ve sivri zekalı bir Turancı olduğu için okuldan uzaklaştırılıyor. Totaliter dönemde şair, 23 yılını hapis, sürgün ve Belene’de geçiriyor.
Ülkede Müslüman Türklerin haklarını koruma mücadelesi verdiği için Bulgaristan Türklerinin Nelson Mandela'sı olarak adlandırılır.
Stara Zagora Cezaevi’nde kaleme aldığı Gönül İster Ki... şiirinin bir dörtlüğünde yakınlarına şöyle vasiyette bulunuyor:
Ben göçerken bu felekten siz dökmeyin gözyaşı
Seve seve koyun kabre gün görmeyen bu nâşı...
Belki kabrim de bulunmaz bu vahşet ülkesinde!
Gönül ister kabrim olsun bir ağaç gölgesinde!...
Nuri Adalı 1989 yılında Bulgaristan’dan zorunlu olarak Türkiye’ye göç ettiriliyor. Uzun yıllar Bursa BAL-GÖÇ Derneği’nin genel sekreterliğini yapıyor. 2004 yılında hayata gözlerini yumuyor. Momçilgrad (Mestanlı) kasabasında ve Bursa’da Görükle’de Nuri Adalı’nın adını taşıyan birer park bulunuyor.
Kaynak: Kırcaali Haber