Balkan Göçmenleri Platformu | BGP

KİLLİDER Bulgaristan Türklerinin direniş sembolü şehidimiz Türkan Bebek anısına etkinlik düzenledi

Pazartesi, 18 Aralık 2023 Bursa
Killiler Kültür ve Dayanışma Derneği KİLLİDER Merkezinde Türkan Bebek ve tüm asimilasyon şehitlerimizi anma töreni düzenlendi.

26 Aralık 1984 yılında Bulgaristan’ın Killi Beldesinde asimilasyon girişimi sırasında çıkan olaylarda 18 aylıkken annesinin kucağında şehit edilen, Bulgaristan Türklerinin direnişinin sembolü olan Türkan Bebek ve tüm asimilasyon şehitleri rahmet ve minnetle anıldı.

Bulgaristan komunist rejiminin  24 Aralık 1984 tarihinde Türk ve Müslümanların isimlerinin değiştirilmesi, din, dil, örf ve adetlerin yasaklaması ile direnenlerin öldürülmesi, hapise atılmaları ve yurt dışına sürgün edilmeleri ile doruk noktaya ulaşmıştı.

Tüm bu acıların anlatılıp paylaşıldığı törene, Cumhuriyet Halk Partisi Bursa Milletvekili Hasan Öztürk, BAL-GÖÇ  Genel Başkanı Prof. Dr. Emin Balkan, BRTK Başkanı Sabri Mutlu, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Feridun Yılmaz, Bulgaristan Kızılağaç Belediye Başkanı Şinasi Süleyman, Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, , RUMELİFED Başkanı Şaban Gülşen, siyasi partilerin ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve vatandaşlar katıldılar. 


balkangocmenleri.com

 

YORUM BIRAKIN