Perşembe, 14 Mayıs 2026 BURSA GÜNDEMİ
Bulgaristan Kökenli Yönetici, Sanayici ve İş İnsanları Derneği (KIRCAALİSİAD) ve Bulgaristan Ankara Büyükelçiliği iş birliğiyle Türkiye ile Bulgaristan arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla "Bulgaristan Yatırım Fırsatları Forumu" düzenlendi.
Yoğun katılımla gerçekleşen etkinliğin açılış konuşmasını yapan Kırcaalisiad Yönetim Kurulu Başkanı Osman Güler, "Aslında Türkiye ile Bulgaristan arasında ekonomik, ticari ve stratejik ilişkileri daha güçlü hale getirecek yeni bir vizyonun temel taşlarını birlikte oluşturmaya çalışıyoruz. Kuruluşumuzdan bu yana bunu her fırsatta ifade ettik. Biz, iki ülke arasında yalnızca ekonomik iş birliklerini değil; ortak yatırımları ve sürdürülebilir ticaret kültürünü de büyütmek istiyoruz. Bugün gerçekleştirdiğimiz bu organizasyonun da bu vizyonun somut bir örneği olduğunu açıkça ifade etmek isterim. Bu forum, ticaret dünyamız açısından önemli bir iş birliği organizasyonu olmasının yanı sıra, gelecekte hayata geçirilecek çok daha büyük projelerin de başlangıcı niteliğindedir. Kısa süre önce düzenlenen iş forumlarında Bulgaristan-Türkiye-Romanya ekseninde bölgesel ekonomik entegrasyon, yatırım fırsatları, sınır ötesi iş birlikleri ve yeşil dönüşüm gibi son derece önemli konular ele alındı. Bizler de bu kapsamda çok değerli temaslarda bulunduk ve şunu net bir şekilde gördük: Artık bölgemizin yalnızca ticaret yapan değil; birlikte üreten, birlikte büyüyen ve stratejik iş birlikleri geliştiren bir yapıya ihtiyacı var" ifadelerini kullandı.
BTSO Başkanı İbrahim Burkay, "Bulgaristan'a her zaman pozitif bir bakış açısıyla yaklaşıyoruz. Birçoğumuzun bu coğrafyayla gerçekten çok güçlü bağları var. İşte bu bağlar; dostluğu pekiştiren, fikir alışverişini artıran, iş birliklerini ve ikili ticareti güçlendiren çok önemli bir değer oluşturuyor. Bizlerin görevi de bu değeri sürdürülebilir kılmak ve önümüzdeki süreçte Bulgaristan ile dış ticaret başta olmak üzere çok önemli iş birliklerini geliştirmektir. Belediye başkanımız da bu konuda iradelerini net bir şekilde ortaya koydular. Bulgaristan'ın güzel bir sözü vardır: "İstek varsa mutlaka bir yol vardır." Bizim görevimiz de o yolda doğru projelerle yürümeyi başarmaktır. Baktığımızda toplamda yaklaşık 7,5 milyar dolarlık bir ekonomik büyüklük görüyoruz. Bunun yaklaşık 4,5 milyar doları ihracattan, kalan kısmı ise ithalattan oluşuyor. Ancak Bursa özelinde Bulgaristan'a yapılan ihracatın yaklaşık 232 milyon dolar seviyesinde olduğunu görüyoruz. Bulgaristan'da faaliyet gösteren çok sayıda firmamız bulunmasa da biliyoruz ki Bulgaristan artık bir Avrupa Birliği ülkesi ve Bursa da üreten, ihraç eden güçlü bir şehir konumunda. Bu son derece kıymetli bir durumdur. Artık coğrafi uzaklık diye bir kavram büyük ölçüde ortadan kalktı. Bugün Bursa'da üretim yapan firmalarımızın uluslararası pazarlara erişim konusunda önemli avantajları bulunuyor. Bu noktada Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nın da bizlere çok ciddi destekler verdiğini özellikle ifade etmek isterim" şeklinde konuştu.
Bulgaristan Ankara Büyükelçisi Angel Cholakov, "Bulgar-Türk iş ortaklığının mimarı olacak projelerin, iki ülke arasındaki dostluk ve iş birliğinin en sağlam köprülerinden biri olacağına inanıyorum. Üstelik bu köprüler yalnızca ticaretle sınırlı değil; ekonomik, akademik ve kültürel yaşamın her alanını kapsıyor. Size küçük bir örnek vermek isterim. Geçtiğimiz ay, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı vesilesiyle Bulgaristanlı çocukların hazırladığı bir okul projesinin Hatay'da hayata geçirilmesine yönelik anlamlı bir çalışma gerçekleştirildi. Bugün burada Bulgaristan Kadın İş Kurumu Başkanı Sayın Türker'i Türkiye'de ağırlamaktan büyük bir onur ve mutluluk duyuyoruz. Sayın Türker'in Bursa ile güçlü ve verimli iş birliklerine katkı sağlayacağına, aynı zamanda kıymetli bir dost ve önemli bir paydaş olacağına inancım tamdır. Bugün de Bulgaristan'ın öncülüğünde gerçekleştirilen önemli bir uluslararası iş birliği platformu için bir araya geldik. Önümüzdeki birkaç hafta içinde Bulgaristan'ın dönem başkanlığını Türkiye'den devralması bekleniyor. Bulgaristan, Romanya ve Türkiye'nin Karadeniz'de ticaretin daha güvenli ve sürdürülebilir hale gelmesi amacıyla güçlerini birleştirmesi son derece kıymetli bir girişimdir. İlk bakışta güvenlik, savunma, akademik değişim, kültürel yatırımlar ve eğitim gibi farklı alanlarda faaliyetler yürütüldüğü görülüyor. Ancak aslında tüm bu çalışmalar tek bir ortak noktada birleşiyor: Ülkelerimiz ve halklarımız arasındaki güçlü dostluk, ortaklık ve iyi komşuluk ilişkileri" ifadelerini kullandı.
Merve Deniz Ekici




