Balkan Göçmenleri Platformu | BGP

MSK: Yurt dışında 170 bin ile 215 bin arasında seçmenimizin oy kullanması bekleniyor

23.03.2023 Bulgaristan
Bulgaristan devlet televizyonu BNT’nin “Gün Başlıyor” programına konuk olan Merkez Seçim Komisyonu (MSK) Kamu Konseyi Üyesi Stefan Manov, “2 Nisan'da yapılacak erken genel seçimlerinde yurt dışında 170 bin ile 215 bin arasında seçmenimizin oy kullanması bekleniyor, seçimlerin yurt dışında düzenlenmesinde herhangi bir zorluk beklenmiyor” diye kaydetti.

Manov, “Sık sık yapılan seçimler olumlu anlamda bir rutine yol açtı. En sonunda Dışişleri Bakanlığı ile diplomatik ve konsolosluk misyonları, bazı yerlerdeki Bulgaristan vatandaşlarıyla çalışmayı ve onlara güvenmeyi öğrendi. Orda burda sorunlar var elbette ama dram yok” dedi.

MSK Kamu Konseyi Üyesi, yurt dışında oy sayımının video gözetimi olmayacağı, ancak bunun, seçim kurulu üyeleri karar verirse canlı yayın seçeneğini ortadan kaldırmadığı yorumunu yaptı.

Manov, Yurt Dışı Seçim Bölgesi’nin eksikliğini bir kez daha hatırlattı.

MSK Kamu Konseyi Üyesi, “Bu neden önemli – seçim bölgesi oluşturulması, insanları oy vermeye motive eder. Bugün yurt dışındaki Bulgaristan vatandaşları halkın temsilcilerini seçmiyor, sadece parlamento gruplarının sayısını güçlendiriyor. Yurt dışındaki Bulgar seçmene siyasi bir teklif yok" dedi.

Manov, yurt dışındaki Bulgaristan vatandaşlarla aşağı yukarı aynı sayıda olan yurt dışındaki Fransızların parlamentolarının alt meclisine 11 milletvekili ve üst meclisine 12 senatör seçtiklerini belirtti.

MSK Kamu Konseyi Üyesinin ifadesine göre, yurt dışında kullanılan oylarla orantılı olarak Halk Meclisimizde Yurt Dışı Seçim Bölgesi’nden 10 milletvekili bulunmalıdır.

Kaynak: Kırcaali Haber

YORUM BIRAKIN