balkangocmenleri.com

Ömer Lütfi Kültür Derneği: "Zamanın İşareti"

Salı, 04 Temmuz 2023 Bulgaristan 

Sabır ve ısrarla er ya da geç bir kurum kendi yıl dönümüne erişir. Ömer Lütfi Kültür Derneği bu yıl otuz yaşına girdi. Eski bir geleneğe göre, 30 yaş en güzel yaşlardan biridir. Böyle bir yıl dönümü, bizim durumumuzda ruha Rodop Dağları’nın karlı zirvelerine tırmanma, bulutsuz gökyüzünde uçma, vatanımızın bu harika köşesinde umutlu ve büyülü bir ortak ve paylaşılan hayatın ufkunu çizme iradesi veren bir iyimserlik, güzellik ve özgürlük sembolüdür. Ve nihayetinde otuz yıl, bilgiye ve ışığa giden düz bir yoldur.

Başlangıçsız yollar yoktur. En ıssız yol bile bir insan ayağını takip eder. Günler geçtikçe bu dünyada yalnız kalamayacağınızı hissediyorsunuz. Günler sizi, adalarında maneviyat inşa eden ve bu ateşte ısınan kendi türünüzden olanlara götürecek. Ömer Lütfi Kültür Derneği’miz, ebedi bir kalıcılığın  işareti, bir yakınlaşma ve topluluk duygusu yaratan iletişim, muhabbet ve estetik zevk yeridir. Ve bir özgürlük duygusu, yaratıcı ruhun uçuşuna, daha sonra buraya tekrar tekrar geri gelmek için yumurtadan çıkıp yuvalarından uçan kuşlara dair duygular da yaratır.

İnsan ruhunun, yol ve yuva arayışının geçiciliği olmadığı düşüncesiyle derneği yeniden kurduk. Her geleneğin kesintiye uğramasıyla bir başlangıç ​​ölür. Hep birilerinin izinden yürüyoruz; hayat bugün başlamaz yarın da bitmez. Gelenekler aracılığıyla aile varlığını sürdürür, topluluk, insanlar erdemlerini, deneyimlerini korur. Onlar, çağlar boyunca sadece sonsuzluğu kanıtlanmış olanı taşıyan bir nehir gibidirler. İmza veya emirle silinemezler. Onlara saygısızlık ölüme mahkumdur. Ve böylece 25 Haziran 1993 tarihinde Ömer Lütfi Kültür Derneği, yasağın ve unutulmamışlığın küllerinden yeniden dirildi. Derneğin yeniden kuruluş toplantısında bir tüzük kabul edildi ve bir Yönetim Kurulu seçildi.  Dernek başkanlığına Mümün Tahir, genel sekreterliğine de Müzekki Ahmet seçildi. Unutulmamalıdır ki, kurucuların özverili çalışmaları olmasaydı, bu maneviyat ocağı, yaratıcı ruhun sönmez ateşi olarak, bir ilham ve bilgi kaynağı olarak var olamazdı.

Ömer Lütfi Kültür Derneği’nin çatısı altındaki Kırcaali Türk Folklor Ekibi’nin söylediği türkülerde ise  kalbimize yakın olan Rodop insanları yaşıyor. Her türkü metninden onlara karşı sevgi ve kaderlerine sempati sızıyor - evlada ve arkadaşça sevgi, ısıtan, arındıran ve ilham veren bir sevgi. Onlar insan ilişkileri, aşk, doğa, iyilik, ekmek, emekle ve güzellikle ilgilidirler...

Türküler - hem hüzünlü hem de neşeli, bizi geçmişe, anılara götürüyor. Doğup büyüdüğümüz köy, ilk aşk, acı ayrılık hatıraları. Düşünce ve duygu birleşince gözlerden yaş döktürür. Gözümüzde mis kokulu menekşeleri ve sert kızılcıkları, yüksek zirvesi, köpüklü Arda Nehri, toplayıp bölen yolla dağ canlanıyor. Zamanı aşan masal, büyük gerçek canlanıyor. Bu türküler, atalarımızdan bize miras kalan manevi değerlere dokunmamızı ve yaşatmamızı sağlıyor. Ömer Lütfi Kültür Derneği tarafından yıllar önce başlatılan Balkan Yazarları Buluşması girişiminin, dünyanın en seçkin yaratıcılarının yardımı ve katılımıyla bir yandan bölgedeki etno-kültürel entegrasyon sürecini, halklar arasında karşılıklı anlayışı ve iyi komşuluğu ve ulusal kültürlerin karşılıklı zenginleşmesini, öte yandan da Bulgaristan'ın bölgenin ve Avrupa'nın doğal bir manevi merkezi haline gelmesini desteklemek ve hızlandırmak gibi yüce bir hedef belirlediğini belirtmeden geçemeyeceğim.

Yeniden kurulan derneğin ilk başkanı olarak çalışmalarımızda kültürel ve sosyal hayatın çeşitli tezahürlerinde her zaman diyalog, birlik ve beraberlik arayışında olduğumuzu samimiyetle ifade ederim. Bu etkinlikler her zaman farklı yaşamımızın yansıdığı bir renklerin, şarkıların, kıvrak halayların ve dansların şölenine dönüşmüştür. Otuz yıl önce derneği yeniden kurduğumuzda kendimize etno-kültürel kimliğimizi korumak, kültürümüzü geliştirmek ve yaygınlaştırmak ve ulusal kültürel yaşamda aktif olarak yer almak gibi büyük hedefler koyduk.

Kelimenin tam anlamıyla şunu belirtmek isterim ki kuruluşundan bu yana derneğin çatısı altındaki folklor ekiplerinin konser performansları sadece sıradan bir kültürel etkinlik olmakla kalmayıp, herkese uzanan bir el ve yürekten karşılıklılık, yakınlık, yakınlaşma, hoşgörü ve iyi niyet isteği haline geldi. Müzik ve dansın, insanlar arasındaki engelleri aşmanın en kolay yolu olan sınır kavramlarını yıktığını söylememe gerek yok. Ve bir şey daha: Kırcaali Türk Folklor Ekibi’ndeki kız ve erkek çocukların performansları sırasında melodilerin, ritimlerin ve renklerin tadını çıkarıyor, yaşayan şarkı ve dans sanatının gücünü ve etkisini hissediyoruz. Yetenekleri ve özverili çalışmaları ile Kırcaali Türk Folklor Ekibi’nde yer alan solistler ve dansçılar, şarkı ve müzik mirasımızı korumaya ve geliştirmeye, vatanımızın bu harika bölgesindeki insanların geleneğini ve tükenmez canlılığını pekiştirmeye katkıda bulunuyorlar.

Manevi değerlerin yetim kaldığı bu zamanda, dansın, şarkının ve müziğin zenginliğini koruyan ve geliştiren herkese el uzatıyoruz. Hafıza, atalarımızın yüzyıllar boyunca yarattığı her şeyi miras alır, korur ve geliştirir. Ulusal kültürel miras, bu topraklar üzerinde yaşamış ve halen yaşamakta olan tüm etnik toplulukların yarattığı mirası da içermektedir. O, etnik, dinsel veya dilsel konumu ne olursa olsun Bulgaristan'da doğmuş olanların deneyimleri, ruh halleri, tutumları ve duygularının oluşturduğu bir demettir.

Etnik toplulukların temsilcileri, ulusal kültürün oluşmasına değişmez bir biçimde yer alırlar. Yeni manevi ve kültürel değerlerin yaratılmasına katkıda bulunurlar.

Herkese sağlık, şarkı söyleme ve dans etmede başarı ve yaratıcı uzun ömür diliyorum! Ömer Lütfi Türk Kültür Derneği, hakikatin ışığı, bilgiye ve estetik zevke ışık tutmaya devam etsin inşallah!

Ömer Lütfi Kültür Derneği’nin ilk başkanı Prof. Dr. Mümün Tahir

Kaynak: Kırcaali Haber 

YORUM BIRAKIN