Balkan Göçmenleri Platformu | BGP

Pavel Gatev: İki seçimin bir arada yapılmasında çifte vatandaşlık zorlaştırıcı husustur

Pazartesi, 8 Nisan 2024 Bulgaristan

Cumhurbaşkanı Rumen Radev, Cuma günü yeni Halk Meclisi seçimleri ve Avrupa Parlamentosu seçimlerinin 9 Haziran 2024 olmak üzere aynı tarihte yapılacağını açıkladı.

Konu ile ilgili BNR’ye konuşan Kırcali Bölge Seçim Kurulu eski Başkanı Pavel Gatev, aynı zamanda erken seçim ve Avrupa Parlamentosu seçimleri olmak üzere iki seçimin bir arada düzenlenmesinin Kırcali gibi çifte vatandaşlığı bulunan kişilerin oy verdiği bölgelerde zorluklarayol açacağını belirtti.

“AP seçimlerinde 3 aylık ikamet şartının uygulanması, zorlaştırıcı bir husustur. Bizim bölgede seçmenler Türkiye’den gelip oy kullanıyor, oysa Türkiye AB üyesi değil” sözlerini kullandı Pavel Gatev.

Merkez Seçim Komisyonu’ndan aldığım bilgiye göre Türkiye’de sadece Halk Meclisi için oy verilen sandıklar kurulacak, konsolosluk şubelerinde ise Avrupa Parlamentosu için oy verilecek. Dolayısıyla Türkiye’deki sandık kurullarının işi daha kolay olacak. Bulgaristan’da ise oy verme işlemi uzayacak. Mesela ben sandık başına gittiğimde önce genel seçim seçmen listesine dahil olup olmamam yoklandıktan sonra oy vereceğim, sonra ise AP seçmen listesine dahil olup olmadığıma bakılacak. Listeden kaydı silinmiş biri olmam da ihtimaller dahilinde” diye konuştu Pavel Gatev.

Merkez Seçim Kurulu tarafından yapılan açıklamada 9 Haziran tarihinde yapılacak olan Avrupa Parlamentosu Bulgaristan milletvekilleri seçimlerinde oy kullanacak olan kişilere ikamet şartının uygulanacağı belirtilerek “Bulgaristan’ın Avrupa Parlamentosu milletvekillerini seçme hakkını en az son üç ayda Bulgaristan’da veya AB üyesi diğer bir ülkede ikamet etmiş bulunan vatandaşlar haizdir” denildi. Yani hem daimi hem geçici adres kaydı Bulgaristan’da olan ya da daimi aders kaydı Bulgaristan’da, geçici adres kaydı ise AB üyesi diğer bir devlette olan Bulgaristan vatandaşları AP seçimlerinde oy hakkına sahiptir. 

Kaynak: BNR

YORUM BIRAKIN