Cuma, 29 Eylül 2023 Bursa
Balkan Rumeli Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (BALKANTÜRKSİAD) tarafından Bursa Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğiyle organize edilen 2. Balkan Ülkeleri Ekonomik İş Birliği Forumu bugün BTSO’da yapıldı.
Bursa Valisi Mahmut Demirtaş, Bursa Milletvekilleri Refik Özen, Ahmet Kılıç, Hasan Öztürk ve Selçuk Türkoğlu ile Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın yanı sıra BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay’ın katıldığı Foruma, Hırvatistan, Karadağ, Kosova ve Kuzey Makedonya’nın Ankara Büyükelçileri ile birlikte Balkan ülkelerinin Türkiye’deki misyon temsilcileriyle Fahri Konsolosları ve Bursa’daki STK’ların Başkanları ile yöneticileri katıldı.
Ülke sunumları ve panel olmak üzere iki bölüm halinde gerçekleştirilen Forumun açılış konuşmasını yapan BALKANTÜRKSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Şakir, “Sizleri Anadolu toprakları ile Balkanlar arasında köprü olan Bursa’da ağırlamaktan çok mutluyuz” derken, “BALKANTÜRKSİAD olarak bu toplantının ilkini tam 2 yıl önce bu salonda yine büyükelçilerimizin iştirakiyle gerçekleştirmiştik. O toplantımızı pandeminin etkisi altında yapmıştık. Pandemi geride kaldı ama bu toplantımızı şimdi de global anlamda ekonomik durgunluk, yüksek enflasyon gibi farklı baskıların etkisinde gerçekleştiriyoruz. Bir de hemen kuzeyimizde 19 aydır devam eden bir savaş yaşanıyor. İki yıl önce yapılan konuşmalarda; ‘Tarihsel süreç içerisinde dünyada, ülkeler arasında sınırlar değişmiş, zaman zaman da göçler yaşanmıştır. Coğrafya kaderdir ve bu coğrafyada hep beraber yaşıyoruz. Bu yüzden komşuluk çok önemli ve ülkeler arasındaki komşuluk ilişkilerinin başında da ekonomik iş birlikleri gelmektedir. Dünya ticaretinin merkezinde yer alan Balkan ülkeleri olarak birlikte yapabileceğimiz çalışmalar büyük önem taşıyor’ demiştik. Bu görüşü muhafaza ediyoruz. Bölgemizin huzur adası olması, ekonomik işbirliklerimiz coğrafyamız için çok önemlidir ve bunun devamlılığını sağlamak hepimizin önceliği olmalıdır” şeklinde konuştu.
Forumun açılış konuşmaları bölümünde konuşan BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay da, “Son yıllarda yaşanan kırılmalar ve pandemi ile birlikte komşu ülkelerle ticaret büyük önem taşımıştır. Bölgesel paktlar ekonominin en önemli itici gücü olmuştur. Balkan ülkelerinin tamamı ile asırlar öncesinden başlayıp günümüze kadar uzanan yakın ilişkimiz bir avantajdır. Bugün Bursa’nın önemli bir girişimci profilini Balkan ülkelerinde gelen vatandaşlarımız oluşturmaktadır” dedi.
Burkay sözlerinin devamında, “2022 sonu itibariyle Ticaret Bakanlığımızın verilerine göre Bursa dış ticaret performansında 20 milyar doların üzerinde ihracatı ve 32 milyar doların üzerindeki dış ticareti ile 112 ülkeden daha fazla bir dış ticaret gerçekleştirmektedir. Yine Bursa 9 bine yakın ihracatçı şirket ve 2 bine yakın uluslararası sermaye yatırımı ile Türkiye’nin yurtdışına açılan önemli bir vizyonudur. Şehrimiz Balkan ve Rumeli coğrafyasıyla ülkemizin dış ticaretinin geliştirilmesinde önemli rol oynatacaktır” şeklinde konuştu.
2. Balkan Ülkeleri Ekonomik İş Birliği Forumu açılışında son olarak konuşan Bursa Valisi Mahmut Demirtaş da, Balkanlar ile Anadolu’nun iki kadim coğrafya ve yüzyıllar boyu birbirlerini etkileyen ve destekleyen topraklar olduğunu söyledi.
Vali Demirtaş, sözlerinin devamında, “Türk ve Müslüman kimlikleri ile birlikte Balkanlar’da yaklaşık 20-25 nesil bir arada yaşadık ve bu kültürde, dilde, kederde ve sevinçte bizi bir araya getirdi. Bunlar tarihi ve kültürel bağlantılar açısından önemlidir. Barış refah ve istikrardır, tarih bize bunun gerekliliğini göstermiştir. Balkanlar’la ortak kültür dil ve geleneklerimizin yanı sıra ekonomik ilişkilerimizde de işbirlikleri oluşturmalıyız, bu ekonomik kalkınmanın teşvik edilmesi ve refah seviyelerinin artırılması için önemlidir. Evlad-ı Fatihan topraklarından Anadolu’ya gelen vatandaşlarımızın bölge ile kültürel ilişkileri önemlidir. Türkiye olarak kendimizden gördüğümüz Balkan coğrafyasına karşı sorumluluklarımızı ve görevlerimizi yerine getirmeye devam edeceğiz. Balkanların huzuru ve emniyeti için dün olduğu gibi bugün de yarın da görevlerimizi yerine getireceğiz” şeklinde konuştu.
Daha sonra konuşan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş da şunları söyledi: “Bursa’ya küçük Balkanlar desek yanlış olmaz. Nüfusumuzun çoğunluğunu Balkan göçmenleri oluşturmakla birlikte Bursa bir Türkiye mozayiğidir. Sosyal ve ekonomik hayatta Balkan göçmeni vatandaşlarımız kent ekonomisine önemli katkılar sağlamaktadır. Bursa üretim sanayi ihracat kentidir, kendisini her geçen gün geliştirmektedir. Bursa aynı zamanda tarım turizm kentidir ve bu özellikleriyle de Balkan kentleriyle benzerdir.”
Yapılan konuşmaların ardından Karadağ Büyükelçi Periša Kastratovic, Kosova Büyükelçi Agon Vrenezi, Bosna Hersek İstanbul Başkonsolosu Dragan Mihaljevic, Bulgaristan Ekonomi Müşaviri Lyubomir Lyubenov ve Hırvatistan Ticaret Ataşesi Mario Zadro ile Kuzey Makedonya Ekonomi Müşaviri Suzana Tuneva ülkelerinin sunumunu yaptılar.
Forumda son olarak düzenlenen panelde, Hırvatistan Büyükelçisi Hrvoje Cvitanovic, Karadağ Büyükelçisi Periša Kastratovic, Kosova Büyükelçisi Agon Vrenezi, Kuzey Makedonya Büyükelçisi Jovan Manasijevski ve Bosna Hersek İstanbul Başkonsolosu Dragan Mihaljeviç ile Bulgaristan Ekonomi Müşaviri Lyubomir Lyubenov ülkelerindeki yatırım ve ekonomik işbirliği imkanlarını anlatırlarken katılımcıların sorularını cevaplandırdılar.
2. Balkan Ülkeleri Ekonomik İş Birliği Forumu Büyükelçiler ve misyon temsilcilerine teşekkür plaketi takdimi ile sona erdi.